Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българите харчат над 1/3 от парите си за храна
Автор: Екип Varna24.bg 11:47 / 14.12.2020Коментари (0)911
©
България е една от страните с най-много разходи за храна в Европа. От класация с 40 страни тя е на 36-то място. Това показва проучване на РИА Новости по отношение на дела на разходите за храна, отдих и вредни навици. От семейния бюджет българите отделят за храна цели 36,2%.

За сравнение, гърците са на 22 място, като отделят за храна от семейния бюджет 20%, румънците – на 33-то с 32,5%, след тях са сърбите с 34,2%, а Северна Македония се нарежда след България с 37%.

В секция за вредни навици в България за алкохол и цигари се харчат 5,1% – един от най-високите дялове в Европа , заедно с Румъния и Сърбия.

За култура и развлечения живущите в България отделят 6,4%.

Жителите на Люксембург се оказаха европейските лидери по отношение на най-ниския дял разходи за храна в семейния бюджет. За хранителни продукти харчат най-много жителите на Казахстан.

Семейните бюджети на европейците

Разходите за закупуване на храна са едни от основните в семейния бюджет на жителите на повечето европейски държави. В същото време, казват експертите, делът на разходите за храна варира значително в зависимост от условията на живот във всяка конкретна държава.

Според статистиката в страните с благоприятна икономическа ситуация и високо ниво на доходи на населението разходите за храна спрямо другите разходи са ниски и често възлизат на не повече от 15% от общите семейни разходи. Жителите на такива страни харчат останалата част от средствата за развлечения, пътувания, образование, посещение на кафенета и ресторанти, стоки за дома, техника и други стоки и услуги. Различна ситуация се наблюдава в икономически по-малко проспериращите страни. Нивото на благосъстояние на жителите на такива държави не позволява да харчат значителни суми за стоки и услуги, които са второстепенни в сравнение с продуктите. Жителите тук са принудени да харчат значителна част от средствата си за закупуване на храна – до половината от всички разходи за потребление на домакинствата. Оценката, изготвена от експерти на РИА Новости, свидетелства за значителни разлики в дела на разходите за храна в структурата на семейните бюджети на европейските държави. За по-голяма яснота на ежедневието на европейските жители, класацията съдържа и данни за дела на техните разходи за цигари и алкохолни напитки, за посещение на ресторанти, кафенета и хотели, както и за отдих и култура. Оценката е съставена въз основа на официални данни за домакинските бюджети в европейските страни.

От Люксембург до Казахстан

Люксембург заема първото място в класацията. Жителите на тази страна харчат само 8,4% от разходите си за покупки на храна. Следват Нидерландия и Великобритания с 10,6% от разходите. Също така по-малко от 12% от разходите са при жителите на Ирландия, Германия, Финландия, Австрия и Норвегия. Като цяло, казват експертите, горната част на рейтинга се състои от икономически развити западноевропейски страни.

Най-значителен е делът на разходите за храна при жителите на страните от бившия СССР и Източна Европа. В Казахстан жителите харчат най-голям дял от семейния бюджет за храна от всички държави, представени в класацията – 49,4%. Повече от 40% от разходите са при жителите на Украйна и Молдова. Русия се нарежда на 31-во място след Черна гора. В края на 2019 г. жителите на Русия харчат 29,7% от потребителските си разходи за храна, като в сравнение с миналата година тази цифра е намаляла с 0,5 процентни пункта.

Разходи за лоши навици и заведения

Експертите на РИА Новости анализираха и дела на разходите за лоши навици, а именно каква част от бюджета си жителите на европейските страни харчат за алкохолни напитки и тютюневи изделия. Люксембург, Германия, Португалия, Кипър и Испания имат най-нисък дял на разходите за тези стоки. В тези страни жителите харчат не повече от 1,7% от потребителските си разходи за алкохол и цигари. Най-висок е делът на разходите за "лоши навици“ в Румъния (8,2%), България (5,1%) и Сърбия (4,8%). Русия е в третата десетка от класацията, класирайки се на 26-то, следвана от Чехия и Словакия. В семейния бюджет на руснаците разходите за алкохолни напитки и тютюн са 3%.

Делът на разходите в семейния бюджет за хотели, ресторанти и кафенета също по някакъв начин свидетелства за стандарта на живот в определена държава, обясняват експертите: като правило, колкото по-висок е този показател, толкова по-добри са условията на живот. Историческите навици на населението обаче също оказват определено влияние върху разходите на хората за хранене навън.

Най-голям дял от разходите за обществено хранене и хотели в структурата на семейните разходи се наблюдава в Гърция – 11,1%. На второ място е Швейцария с 11,0%, малко по-малко от 10% от разходите, отчетени в тази позиция сред жителите на Испания. По отношение на дела на разходите за ресторанти и хотели, Русия е в дъното на класацията с дял от 3,5%. Сърбия, Литва и Северна Македония имат сходни показатели. Най-малкият показател в Европа по отношение на дела на разходите за кафенета и хотели е сред жителите на съседни Румъния и Молдова: съответно 2,1% и 2,6%. По-малко от 3% от разходите от семейния бюджет също се изразходват за тези цели от граждани на Казахстан, Беларус и Хърватия.

Разходи за култура и развлечения

Експертите анализираха и показателите за дела на изразходването на европейските семейни бюджети за отдих и култура. Тук лидери са икономически проспериращите западноевропейски страни – Швеция (18,7%), Великобритания (13,1%) и Австрия (11,5%). Освен това в първите две държави делът на разходите за отдих и култура дори надхвърля дела за храна.

Жителите на Казахстан са с най-нисък дял по този показател от 1,7%. Също така по-малко от 3% от разходите се изразходват за отдих и култура в Северна Македония (1,8%), Украйна (2%) и Молдова (2,8%). По отношение на дела на разходите за отдих и култура, Русия е със стойност от 8,4%. Както прогнозират анализаторите, тази година, на фона на пандемията от коронавируса, може да се очаква промяна в структурата на потребителските разходи. Ще намалеят за пътувания, развлечения, кафенета и ресторанти поради въведените ограничения заради коронавируса, както и спадащите доходи на населението. Съответно можем да очакваме увеличение на дела на разходите за храна, заключава изследването.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Световна черна хроника
Поскъпване на хранителните продукти
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (417) 14%
Добре, но можеше и по-добре (392) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1608) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: