Българите в чужбина искат вот по пощата, но се страхуват за тайната му

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
20:24 / 11.01.2021
1150
Сънародниците ни в чужбина не виждат друг начин за участие в избори по време на пандемия, освен чрез гласуване по пощата. Около това се обединиха участниците във видеоконферентната консултация, организирана от президента Румен Радев. Утре той започва и последния кръг от консултациите си - вече с парламентарно представените политически сили.

"Аз лично не бих си изпратил документите по пощата в никакъв случай", коментира по време на онлайн срещата Андрей Ненов, ай ти специалист от Колорадо. Петра Стоименова, която също се включи от САЩ, посочи, че не са вариант за тези избори нито дистанционното електронно гласуване, нито пращане на вот по пощата. Тя настоя за явен вот, за което се обяви и българският представител от Франция с довода, че както хората чакат на опашка пред магазина, така може да се наредят и за изборите. Наш сънародник от Германия пък призна, че самите германци, на които предстоят избори тази година, са разделени по въпроса за вот по пощата. 

"Не мога да премълча факта, че реномето на гласуването по пощата е намаляло, обществото е разделено и се пита след станалото в САЩ - какво става с моя глас, след като гласувам по пощата", коментира Буташков. В същото време сънародниците ни в Канада, Австрия, Испания, Англия и други страни поискаха да се проведе точно такова гласуване, защото в пандемия не е възможно да чакат по няколко часа, за да пуснат бюлетината. Освен това, по думите им, в някои държави противоепидемичните мерки няма да го позволят.

Всички бяха единодушни, че в държавите, в които живеят, има пълен локдаун и драстични ограничения заради пандемията, а не се очертава тя да приключи в следващите месеци. Някои от участниците в онлайн консултациите поискаха Румен Радев да помисли за насрочване на по-късна дата на вота.

Българите зад граница поставиха още въпроса с изтеклите им документи за самоличност, възможността да се кандидатират с двойно гражданство за избираеми длъжности, както и да има многомандатни избирателни райони за чужбина. В същото време всички цитираха данни, според които едва между 10 и 15 на сто от нашенците в чужбина участват в изборите.

Изселниците в Турция пък настояха да се разкрият поне 135 избирателни секции, както беше през 2009 г., защото сегашните 35 секции ще направят невъзможно гласуването им по време на зараза.

Според президента недоверието на българите в чужбина към изпращане на бюлетина по пощата у нас не говорело добре за нашата страна. Той обаче заяви, че към момента само такъв начин би бил възможен след законодателни промени, за да могат да упражнят правото си на глас и сънародниците ни зад граница. Радев заяви още, че на утрешните консултации с парламентарните партии ще ги запознае с предложението на родната емиграция за вот по пощата.

Виж коментарите (2)

Още по темата (3350):
11.10.2022 Проф. Гечев: Правителство е възможно по-скоро с третия мандат
14.07.2022 Скандал и остри реплики в ЕП заради снимките от спалнята на Бойко Борисов
06.07.2022 Осъдиха варненка, гласувала два пъти на парламентарните избори през април 2021 г.
25.05.2022 След въпрос на ГЕРБ премиерът скандално призна: Областният управител на Варна няма достъп до класифицирана информация
23.05.2022 Журналистка провокира Слави Трифонов с въпроси: Държавата става все по-зле! Ти къде си, Слави?
05.05.2022 Кристиан Вигенин сподели за приоритетите на БСП
Още новини от Национални новини:
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...
Как работодател заплаши с уволнение свой служител, само защото е ...
По празниците на АМ "Хемус": До 3 май ще е двупосочно движението ...
Варненци: Остават ви точно два дни, за да не влезете в "черния сп...
Георг Георгиев: Родствените връзки на ПП и техните семейни реализ...
Гарантират ти 3 000 лева заплата – няма кандидати


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).