България и Китай подписаха споразумение за полицейско сътрудничество

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
15:29 / 12.01.2016
789
Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова и нейният китайски колега Го Шънкун, държавен съветник и министър на обществената сигурност на Китай, подписаха вчера Споразумение за превенция и борба с престъпността, съобщиха от пресцентъра на МВР. Правната рамка за сътрудничество в областта на правоохраната за последен път е била актуализирана през 1996 година, когато е подписано последното споразумение за сътрудничество между двете страни.

"В настоящата среда за сигурност заплахите и предизвикателствата са общи и техните решения са общи. Тясното сътрудничество с партньорските служби е ключово", подчерта вицепремиерът по време на подписването.

Споразумението дава необходимата правна база за ефективно полицейско сътрудничество в противодействието на широк кръг престъпления, включително международния тероризъм и организираната престъпност, трафика на хора, наркотици и огнестрелни оръжия. Споразумението предвижда и обмен на експерти и обучение на полицейски служители. С него се разширява и кръгът от компетентни органи за изпълнение на споразумението, като от българска страна това ще са МВР и ДАНС. Българската страна постигна изричното регламентиране на защитата на личните данни, липсата на което досега беше пречка за ефективното сътрудничество на правоохранителните органи на България и Китай.

От своя страна Го Шънкун определи международния тероризъм като най-голямото и най-неотложно предизвикателство пред сигурността в света. Борбата срещу финансирането на тероризма изисква засилено международно сътрудничество, подчерта той по време на работната среща на двамата министри и техните екипи. Вицепремиерът Бъчварова посети и Първия институт за изследвания и иновации на министерството по обществена сигурност на Китай. 

Там тя се срещна с директора Чу Баоли и се запозна с дейността на института - един от най-големите научноизследователски центрове в страната. Обхваща анализа, стандартизацията, разработването и изработването на технологии и иновативни решения в правоохранителната област, включително видеонаблюдение, скенери, предпазни екипировки, решения, свързани с документи за самоличност и карти за достъп, и други.

"Съвременните технологии ни позволяват по-ефективното обезпечаване на сигурността", каза министър Бъчварова по време на демонстрационните презентации в института.
По време на визитата вицепремиерът е придружавана от главния секретар Георги Костов и директорите на дирекциите "Международно оперативно сътрудничество" и "Европейски съюз и международно сътрудничество" на МВР.


Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
Румен Радев удостои с Почетния знак на президента Лили Иванова
Борисов: Зациклим ли след изборите, наесен ще отидем пак
ГЕРБ-СДС представят управленската си програма: Не допускайте хаос...
Над 100 български военнослужещи заминават на мисия в Косово
Лоши новини от Националната статистика
Съдът реши: Тъщата на Пейо Пеев остава в ареста


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).