България подписа споразумение с РСМ за диверсификация на газовите доставки

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:30 / 31.10.2022
676
Българският газопреносен оператор "Булгартрансгаз“ ЕАД и операторът на газопреносната система на Република Северна Македония "ГА-МА“ АД подписаха споразумение за междусистемно свързване за точката Кюстендил/Жидилово, информира Министерството на енергетиката. 

Така Северна Македония получи възможност за диверсификация на газовите доставки.

Северна Македония ще има възможност да се възползва от услуги по съхранение на природен газ в подземното газохранилище "Чирен", което е предпоставка както за създаване на резерви на природен газ, така и за постигане на оптимални цени на газа при гъвкаво управление на портфолиото на доставки.

Подписването на споразумението за междусистемно свързване за Кюстендил/Жидилово ще има принос за пазарната интеграция между двете страни и задълбочаване на сътрудничеството в енергийната сфера. Споразумението дава допълнителен технически капацитет - до 500 хил. кубически метра на ден, за които ще бъдат прилагани всички процедури съгласно европейското законодателство.

Споразумението е от ключова важност за диверсификацията и повишаването на сигурността на доставките на природен газ в Северна Македония, за която Кюстендил/Жидилово е единствената входна точка за доставки на природен газ. Република Северна Македония няма собствени газови находища и хранилище за природен газ и разчита изцяло на преноса през България за гарантиране на необходимите количества газ за страната.

"Този документ е плод на дългогодишното сътрудничество помежду ни и чрез подписването му нашите съседи ще имат допълнителни възможности за диверсификация на източниците и доставчиците на природен газ", каза по време на церемонията изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

"Споразумението е реална стъпка към либерализацията на газовия пазар, която има ключово значение за осигуряване на по-евтин природен газ за нашите клиенти", подчерта и изпълнителният директор на ГА-МА АД Александър Арсич.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Масови проверки на КЗП за ПОС терминали!
Изтече краен срок, свързан с ТЕЛК комисиите
Свалянето на Росен Желязков от новата сглобка ПП-ДБ, БСП, "Възраж...
МЕ: България и Турция ще продължат да си сътрудничат за гарантира...
Нов дълг се очаква да бъде набран в средата на май, ето каква е с...
За първи път в Източна Европа и на кирилица: Когато в Пловдив зап...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).