България с пълна победа срещу ЕК по делото на БЕХ за монопол, отменена е глобата от 77 млн. евро

Автор: Вилислава Ветренска
Коментари (0)
12:36 / 25.10.2023
969
Съдът на Европейския съюз отмени решението на ЕК, по което "Българския енергиен холдинг" беше обвинен злоупотреби с господстващо си положение и отказ да осигури достъп до стратегически газови инфраструктури в България на трети страни. Това съобщиха от съда в Люксембург.

Припомняме, че Европейската комисия образува официално производство, за да разследва дали "Български енергиен холдинг“ (БЕХ) и дъщерните му дружества "Булгаргаз“ (за доставка на газ) и "Булгартрансгаз“ (за газова инфраструктура) пречат на свои конкуренти да получат достъп до важни газови инфраструктури в България.

Тогава комисията изрази опасение, че БЕХ и дъщерните му дружества може да злоупотребяват с господстващото си положение на пазарите на природен газ в страната в нарушение на антитръстовите правила на Европейския съюз и член 102 от Договора за функционирането на Европейския съюз, който забранява злоупотребата с господстващо положение на пазара, която може да повлияе на търговията между държавите членки, уточняват от Брюксел.

През 2018 г. ЕК глоби БЕХ с близо 77 милиона евро. Тази глоба също е анулирана.

Причината за санкцията според Брюксел тогава беше, че холдингът и дъщерните му държавни дружества "Булгаргаз“ и "Булгартрансгаз“ е блокирал достъпа на частната компания "Овергаз“ до ключова газова инфраструктура в България. Това е нарушение на антимонополното законодателство на ЕС.

Снабдяването на България от дълго време зависи почти изцяло от вноса на руски газ. Той се пренася през Украйна, а след това през Румъния главно по румънския транзитен газопровод 1, стопанисван от местния оператор "Трансгаз“.

Какво е решението?

С решението си Общият съд отменя решението на Комисията. Мотивите са, че поради липсата на алтернатива румънският газопровод 1 е представлявал абсолютно необходима инфраструктура за преноса на руски газ към България. Макар, че "Булгаргаз“ не е собственик на този газопровод, дружеството е имало изключително право на ползване върху него. Това е довело до установяването на положение на контрол и следователно на господстващо положение на Булгаргаз на посочения пазар.

Общият съд приема обаче, че Комисията не е доказала, че поведението на "Булгаргаз“ във връзка с достъпа до румънския газопровод 1 е в основата на трудностите, с които се сблъскват трети лица, които искат да получат достъп до тръбите, за да доставят газ от Русия до България. Така всички нередности, които хипотетично е възможно да са допуснати от "Булгартрансгаз“ във връзка с газопреносната мрежа и с газохранилището в Чирен, не могат да представляват нарушение на правилата на конкуренция на ЕС. Нито едно предприятие не е могло да навлезе на българския пазар на газ без достъп до румънския газопровод 1.

Общият съд приема също, че Комисията не е дала възможност на БЕХ да развие напълно позицията си по отношение на нарушението, в което е упрекнат. Така ЕК е нарушила правото на холдинга на защита.

При тези обстоятелства Общият съд приема, че Комисията не е доказала надлежно, че групата БЕХ е злоупотребила с господстващото си положение на пазара за доставка на газ в България.

Актът на Общия съд може да бъде обжалван само по правни въпроси пред Съда на ЕС в срок от 2 месеца и 10 дни, считано от съобщаването му.

Виж коментарите (0)

Още по темата (115):
11.06.2024 "Булгаргаз" обявява нови търгове по Споразумението с "Боташ"
06.06.2024 Енергийният министър: Вертикалният газов коридор ще е ключов за спирането на транзита на руския газ през Украйна
06.06.2024 Подписват договорите по проекта за вертикален газов коридор, което ще подобри преноса на природен газ между България, Гърция и Румъния
05.06.2024 Ключова стъпка за Вертикалния газов коридор утре
01.06.2024 "Булгаргаз" обяви окончателната цена на газа за юни
30.05.2024 Важна новина за цената на природния газ у нас
Още новини от Национални новини:
Притеснително: Ударно внасяме млечни продукти от Румъния, българс...
Отговорите на НВО-то по математика за 10 клас излязоха
Главчев с призив: Дано по-бързо се състави редовно правителство, ...
Ивелин Михайлов от "Величие" след проверката на НАП: Заради този ...
Радев за критиките на Пеевски: Не коментирам паник атаките на пол...
Страшна трагедия с 15-годишно момиче, загина след падане в напоит...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).