България с три условия пред САЩ в преговорите за F-16

Автор: Мариана Панчева
Коментари (2)
16:50 / 21.05.2019
1740
До края на юни се очакват повече подробности и яснота по преговорите за новите изтребители F16. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов пред журналисти в Пловдив, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Министърът пристигна, облечен с фланелка с емблема на МИГ-29, а поводът да е днес в града под тепетата бе откриване на детска площадка в район "Южен".

"Ако успеем да приключим преговорите със САЩ благополучно, надявам се да имам възможност да облека и тениска с F-16. Дал съм ясни указания на преговарящите, още преди да заминат за Вашингтон", категоричен бе Каракачанов. По думите му инструктажът включва три точки - цената да е съобразена с възможностите на страната ни и по никакъв начин да не надвишава първоначалната оферта на американците - около 2 000 000 000 лева. И още - цената по никакъв начин не трябва да е за сметка на способностите на самолета и накрая идва въпросът за това как ще заплати България тази цена. 

"Практиката на САЩ е да се плаща еднократно при сключване на сделката, но ние не искаме да натоварваме бюджета с еднократно 100-процентово плащане и търсим вариант това да стане по друг начин", обясни министърът.

Що се отнася до новите бойните машини на пехотата, то Красимир Каракачанов обяви, че до края на юни трябва да бъдат изпратени писмата до 4-те фирми (френска, немска, финландска и американска), проявили интерес за доставка. 

"Идеята е машините да се сглобяват в България, част от техниката да е българско производство, за да стимулираме родната военна индустрия."

Този браузър не поддържа видео елемента.


Каракачанов-самолети, част2

Виж коментарите (2)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).