Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
България ще насърчава производството на екологични превозни средства
Автор: Екип Varna24.bg 13:50 / 17.10.2012Коментари (1)1292
© Varna24.bg
Министерският съвет прие Национален план за действие за насърчаване производството и ускореното навлизане на екологични превозни средства, включително на електрическата мобилност, в България за периода 2012-2014 г.

Целите и действията в плана са групирани в няколко основни области: стимулиране производството на електрически и други екологични превозни средства в България, включително на окомплектоващи изделия и части за тях; стимулиране на научноизследователската и развойната дейности за развитие на екологичните превозни средства и системи за зареждане, като се осигури финансова подкрепа за насърчаване на изследванията в нови технологии и материали, свързани с развитието на устойчива мобилност; стимулиране на потреблението и търсенето на новите екологични превозни средства; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС; повишаване на осведомеността и капацитета на заинтересованите страни и населението за същността, целите и ползите от развитието на устойчива мобилност; насърчаване развитието на устойчива градска мобилност чрез улеснения за гражданите и градско планиране, за да се стимулира развитието на електрическата мобилност в градовете.

На базата на Закона за насърчаване на инвестициите се предвижда насърчаване на инвестициите в производство на електрически и други екологични превозни средства чрез въвеждане на по-ниски прагове за клас инвестиция и допълнителни стимули за приоритетни проекти. По отношение на иновациите ще бъде въведена нова регулативна рамка за инвестиционния процес. Националният иновационен фонд ще се превърне в институция за провеждане на дългосрочна иновационна политика. 

По ОП "Конкурентоспособност" е осигурена финансова подкрепа за развитие на стартиращи иновативни предприятия, за внедряване на иновативни продукти, процеси и услуги, а по Норвежката програма за сътрудничество е в процес на подготовка осигуряването на финансова подкрепа за стимулиране на еко иновациите и иновативни производства в сектора. Предвижда се да бъдат въведени всички изисквания за стандартизация на електрическите съединители за зареждане и техническа съвместимост, за електробезопасността и електромагнитната съвместимост и др. 

В плана се предвижда въвеждане на инструмента "зелени" обществени поръчки, при които обществените поръчки са с екологични изисквания, както и предприемане на действия за проучване и анализ на възможностите и въздействията от въвеждането на преференции за годишния данък на автомобилите в зависимост от екологичните характеристики на превозните средства; въвеждане на преференциални такси при първоначална регистрация и регламентиране на категориите ЕПС и ХПС; ускорено изграждане на зарядна инфраструктура за ЕПС и ХПС. 

Развитието на електрическата мобилност се вписва изцяло в модела за икономическо развитие на страната, според който устойчивият растеж ще се базира на сектори с висок интензитет на иновациите. Навлизането на електромобилите ще осигури изпълнението и на приетите цели в областта на климата и енергията. Екологичните превозни средства ще гарантират устойчиво бъдеще на транспорта и ще намалят неговата зависимост от изкопаемите горива. Така ще намалеят емисиите на парникови газове, съществена част от които се дължат на този сектор.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 17.10.2012 г.
0
 
 
мощността на елколите е 3кв,колкото 2-3 климатика.по 20,54ст на киловат за 1 час,това са 60ст,а през ноща са 35 ст.скоростта за 1 час е 60км на елколата. т.е. с 35ст ще изминем 60км.100км ще са ни по-малко от лев.по бързо да навлизат и да поевтиняват
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: