Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българка е в световния топ 5 на подводните снимки с модели
Автор: Екип Varna24.bg 12:29 / 20.01.2019Коментари (0)1384
© Личен архив
Те държат рекорда за фотография, направена на най-голяма подводна дълбочина - 33 метра, където дънното време е 13 минути. Пламена Милева и съпругът ѝ разказват приказки под вода. Правят го с фотоапарат в екзотичните води на Азия и Африка.

Първата си подводна снимка прави с 3-месечния си син преди повече от 8 години. Направо озари душата ми, когато го видях да се усмихва под вода, и си казах, че тази сесия трябва задължително да я направя. Това ми беше дебютът в подводната фотография. Бяхме подбрали един модел, който също нямаше никакъв опит в гмуркането, но пък беше професионален модел. Подадох ѝ моя син в ръце и тя се потопи с него под вода. Направихме няколко опита. Първият беше доста неуспешен и се молех горещо на Юли да повторим тази сесия, защото тя е изключително важна за мен", разказва Пламена.

Успехите ѝ в подводната фотография идват бързо. Следват снимки в някои от най-красивите водни дълбочини по цял свят. Получава над 50 международни отличия за фотографиите си и така се нарежда в световния топ 5 на подводни снимки с модели.

"Може би един от най-организираните ни проекти се случи през 2014 г., когато отидохме на Световното първенство по подводна фотография в Израел, Елиат. Мога да кажа, че не съм спала 6 месеца преди това. Наистина направих една от най-сензационните си снимки с луминисцент под водата, вграден в стайлинга на медуза. Това беше един от най-грандиозните ми успехи и най-дългата подготовка. Тогава спечелихме трето място във фешън фотографията и специалната награда на кмета на Елиат", разказва още Пламена.

Съпругът ѝ е фотограф повече от 30 години. Той е и дясната ѝ ръка, тъй като се грижи за техническата подготовка и сигурността им под вода. Двамата си спомнят и за много ситуации на ръба. Именно снимките в Израел са придружени с екстремност извън сценария.

"В Израел с роклята, която тя направи с ЛЕД осветление. Тогава влизаме, запалваме това осветление, което е по нея и на осигуряващия водолаз му пада бутилката от самара. Тази бутилка държи него и моделката едновременно. И двамата започват една борба, тя както е с тази рокля, се опитва да закопчае тази бутилка. В същото време обаче морето вече ни беше занесло на 200 метра навътре - някъде в Червено море. Направихме няколко кадъра и акумулаторът започна вече да изгасва. Направихме снимките с много усилия и успяхме целият екип живи и здрави да излезем от морето", разказва Юлиан пред бТВ.

Друга рискова ситуация, за която си спомнят, са снимките във водите на канарския остров Тенерифе.

"Аз бях осигуряващ водолаз и влизайки за първи път на това място, се доверих на инструктора, че ми трябва определен брой тежести за баланс. След като започна сесията, представете си, това е огромна дълбочина с едни огромни черни скатове. Тя е около тях и ги милва. В един момент аз съм на средата на моята бутилка, започнах да ставам лек и да не мога да осигурявам моделката. В един момент един от скатовете застана над нея и по никакъв начин водолазът не може да ѝ даде въздух", разказва Юлиан.

"Аз изпаднах в паника, виждайки цялата ситуация и хукнах. Той се осъзна, подаде ѝ въздух и Слава богу, успяхме да се успокоим", добавя Пламена.

Един от моделите на Пламена е Ина. Освен с красотата си тя впечатлява и с уменията си под вода. Ина е професионален водолаз и инструктор по гмуркания. На пръв поглед позирането под вода изглежда много лесно.

"Изглежда много просто, но всъщност всяко едно движение на ръката, на крака, е от значение. Мога да го сравня с танците – трябва да можеш да танцуваш под вода. Всяко движение е подготвено, тъй като ако ръката ти не стои по естествен начин, снимката не се получава", казва Ина.

Последните снимки под вода с Ина носят ново отличие, което Пламена ще получи през февруари от световния конкурс за подводна фотография в Дюселдорф, Германия. А следващите ѝ планове за екзотични снимки под вода са още по-екстремни.

"От доста дълго време искам да снимам с акули и някак си нещо все се изплъзва и това е една от големите ми мечти - модел с акули", споделя Пламена.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: