Българската банка за развитие ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:07 / 07.02.2022
1552
Българската банка за развитие /ББР/ ще подкрепя хотелиери и ресторантьори с нисколихвени кредити. Това обяви в комплекс "Златни пясъци" изпълнителният директор на финансовата институция Владимир Георгиев. Заедно с председателя на Комисията по туризъм в Народното събрание Илин Димитров той представи Програмата за подпомагане на бранша на среща с представители на сектора от Северното Черноморие.

Целта на банката е кредитите да бъдат максимално изгодни за кандидатстващите и да покриват колкото може повече възможности и нужди на бранша, уточни Георгиев.

По думите му Програмата е с лимит от 40 милиона лева, като тя ще действа до изчерпване на средствата. Хотелиерите могат да кандидатстват за максимум 750 хиляди лева, а ресторантьорите - за 500 000 лева, допълни Георгиев. Той уточни, че е предвиден и гратисен период за кредитополучателите. За ресторантьорите е една година, а за хотелиерите - 18 месеца. "Размерът на лихвите ще зависи от кредитния рейтинг на получателя", каза още Георгиев. Значение ще има и обезпечението, което осигурява кредитополучателят, предава Нова телевизия.

Кандидатите за заеми трябва да представят и финансови анализи плюс прогноза за очакваните парични потоци, допълни Георгиев. Той уточни, че за кредит могат да кандидатстват и хотелиери, затворили по време на пандемията.

Близо 80% от кредитния портфейл на ББР - около 2 милиарда лева, са в няколко големи кредитополучатели", каза още Георгиев. По думите му сега новата управа на банката се опитва да промени тази политика и да се пренасочи към подкрепа на малки и средни предприятия, като се обмислят още секторни програми, аналогични на тази за туризма. "Проблем е и това, че банката няма клонова мрежа в страната, така че всеки кандидатстващ за кредит трябва да идва до София, допълни Георгиев. Според него това е причината да се обмисля дигитализиране на услугите на ББР и даване на възможност да се кандидатства за заем по електронен път.

Виж коментарите (0)

Още по темата (14908):
06.05.2024 Ген. Мутафчийски: Никога не можах да намеря отговор на този въпрос
22.04.2024 Без починали от коронавирус за последното денонощие
09.04.2024 Лекар: Една майка да откаже имунизация – това значи 4000 деца с възможност да се разболеят от коклюш
09.04.2024 Доц. Атанас Мангъров: Тези ваксини трябва да бъдат правени безусловно
08.04.2024 Проф. Ива Христова: Заболеваемостта от коклюш се повишава стремително
08.04.2024 Оправдаха Костадин Костадинов за заблуждаващо твърдение през пандемията
Още новини от Национални новини:
Тагарев: По книга армията ни трябва да е 43 000, ние сме с около ...
Кошмарен трафик след серията почивни дни: Тапа на АМ "Тракия", ко...
Почина депутат от 49-ия парламент
Въоръжете се с търпение: Интензивен остава трафикът на някои от г...
Специалисти от "Мама и аз" в Плевен: Президентът Радев е в дълбок...
Този остров в нашето море очаква много посетители тази година


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).