Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Българско село има световна слава на мястото с най-лечебен и чист въздух в България
Автор: Екип Varna24.bg 13:16 / 23.07.2022Коментари (2)4322
©
"Кога за последно диша кислород?" е въпрос, който едва ли някой ще ви зададе. Хубаво е обаче от време на време сами да питаме себе си и ако нямаме готов отговор, да оставим за миг злободневните теми на заден план и да си отделим малко време, разказва сайтът "Трип.Дир" 

Бойково

На 20 км от Пловдив, отново в полите на Родопите, лежи село Бойково, населявано от едва 80 жители. Световна слава като едно от местата с най-чист въздух в Европа то добива още по времето на социализма.

През 1987 г. Френската академия на науките прави изследване и установява, че 3 места на Стария континент имат целебен въздух - Шамони във Франция, Карлови вари в Чехия и село Бойково в Родопите. Последното е разположено на най-северните склонове на рида Чернатица, на надморска височина 1106 метра. Селото попада в планинска климатична област, като климатът е мек, с прохладно лято и сравнително мека зима, в която вали обилно сняг.

Местоположението на Бойково е такова, че е защитено от силни и студени ветрове. Подходящо е за малки деца и хора с астматични и белодробни проблеми. Селото е създадено след обединението на множество колибарски махали и родове. В момента там има над 900 къщи, но повечето се ползват като вили и нямат постоянни обитатели. По време на пика на Ковид мнозина са пристигали в Бойково, за да карат карантината и оздравявали по-бързо, казва кметският наместник на селото.

Чепеларе

Климатолечението в китното Чепеларе има вековни традиции. Още през 1911 г. там се открива първата болница за лечение за белодробни заболявания, а след това през 1933 г. в Пампорово е отворена и първата вила-пансион от Никола Чичовски, с което се поставя началото на развитието на курорта.

Гъстите борови гори в района са разковничето за лечебния въздух, защото увеличават неговата йонизацията. Високата фитонцидна наситеност е вид въздушен антибиотик, с който природата ни дарява по време на цъфтежа на боровете. Експерти отчитат, че в Чепеларе има целебно съчетание на ниска влага, много слънчеви дни и висока йонизация на въздуха.

Тя подобрява настроението, неутрализира радиацията, лекува белодробни болести, алергии, мигрени, влияе за възстановяване на функцията на нервната система, спомага за убиването на бактериите и вирусите и увеличава усвояването на кислорода. Градът е и с най-голяма надморска височина у нас - на над 1140 метра. Той е в преходно-континенталната зона, затова и зимата тук е мека, но пък снегът се застоява от 80 до 120 дни в годината. Чепеларе се слави и с 2000 слънчеви часа годишно. 

Батак

Едно от невидимите чудеса на Родопите е чистият въздух. Според експертите от НАСА възрожденската светиня Батак е сред местата, на които американската космическа агенция е измерила, че качеството на въздуха е изключително високо, няма замърсявания и притежава лечебно въздействие.

До откритието се стигнало по случайност, след като екип от Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ изследвал от хиляди километри височина целия родопски регион, установявайки, че въздухът на Батак се отличава с естествената си йонизация.

Историческият град, намиращ се на 27 км от СПА столицата на Балканите - Велинград, се извисява на 1036 метра над морското ниво в района на Западните Родопи. Котловината, в която е сгушен, е обградена от бърда и Батак е защитен от силни ветрове. Характерно за този район явление "белият вятър", както местните наричат южняка. През лятото там е прохладно, а през зимата снеговете не липсват.

Сандански

Климатът и минералната вода на Сандански са прочути в цял свят и са неговото съкровище. Доказано правят чудеса със здравето, а свидетелства за това има още от 2 хилядолетия преди Христа, когато в района възникват първите селища. Познанията от древността не са забравени и днес, а неслучайно градът продължава да се развива и налага като един от предпочитаните балнео и СПА центрове в страната. Градът, намиращ се в подножието на Пирин, се е разпрострял амфитеатрално от двете страни на река Санданска Бистрица. Той е признат за най-добрата естествена лечебница в Европа на бронхиална астма. Основен фактор за това е уникалният климат - преходно-континентален с изразено средиземноморско влияние, заради което градът е известен като "българскияклиматичен юг". Въздухът в Сандански е чист, беден на алергени, богат на кислород и отрицателни йони и лекува редица белодробни заболявания.

Искрец

Село Искрец се намира на 45 км от София, съвсем близо до Своге. През далечната 1908 г. там е построен санаториум за лечение на туберкулоза с указ и дарение от цар Фердинанд. Мястото е избрано от специално назначена от монарха комисия, която е пътувала из България и е извършвала измервания на климатичните параметри. Спират се на Искрец заради специфичния микроклимат, чист въздух и незначителния брой на мъгливите дни, което го прави подходящ за лечение на хора с белодробни заболявания. И до сега секвоя, посадена преди 114 години от цар Фердинанд, се издига до входа на специализираната белодробна болница за продължително лечение в селцето. То е предпочитано място за туризъм, почивка и отдих през уикенда най-вече от столичани заради чистия си и полезен за здравето въздух.

Радунци

В село Радунци до Мъглиж също казват, че имат най-чистият въздух на Балканите. Твърдят го не само местните хора, но доказателство за това е, че мястото е било избрано за построяването на най-голямата белодробна болница у нас още по царско време сред други 20 в страната. Тя е била предназначена за долекуване на туберкулоза, за костно-ставна туберкулоза и за други тежки белодробни заболявания. Намира се на 650 метра надморска височина, но днес, за съжаление, не функционира. Лично Цар Борис III дарил през 1936 година 500 дка гори и ливади в землището на село Дъбово, за да бъде подсигурена издръжката на болницата. Все още обаче лечебният туризъм в региона е развит. За силата на въздуха там се носят дори легенди. Една от тях гласи, че дядо на име Радун (откъдето идва името на селото - Радунци), се разболял от туберкулоза, но всеки ден идвал в тази местност с овцете си и след известно време оздравял благодарение на чистия въздух. Никой от семейството не искал да го придружава, освен най-малката внучка. След време всичките му роднини починали от туберкулоза, само той и внучето, с което ходели на паша, оцелели.

Трявна

В Трявна въздухът също е известен със своите лечебни свойства. Тук децата зачервяват бузките, придобиват апетит и укрепват, казват всички местни хора. Неслучайно във възрожденския град е построен и един от известните белодробни санаториуми за деца, защото въздействието на кислорода в региона е наистина силно. Трявна е планински град, а свежият въздух там е с умерена влажност. Характерно е, че в региона липсват мъгли и климатът е мек през всички годишни сезони. Една от причините въздухът там да е толкова феноменален, са фитонцидите от боровите гори наоколо, които убиват всички микроби в организма.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Затова ли оставиха болницата в Радунци да се разруши ?Мили ,родни картинки - напишете,че депутатите и правителствата ни се интересуват единствено да се нагушат,а народа - кучета го яли!Само мръсни и опасни производства!
+1
 
 
В село Стрелци(Община Брезово) ВЪЗДУХЪТ на селото е наситен с отрицателни електрони, районът е беден на мъгли и заради този природен феномен през 1969 година в с.Стрелци е основана детска болница за лечение на астма, бронхити и други белодробни заболявания на деца от 3 до 16 годишна възраст .През месец юни 2006 година болницата е затворена, поради финансови причини . В село Свежен пък доказано съставките на въздуха са подобни на тези в Сандански.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1596) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: