Бум на съхнещите гори в районите под 700 м надморска височина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (3)
09:05 / 11.06.2017
2687
Площите със съхнещи иглолистни гори се увеличават ежедневно. Това стана ясно след среща между инж. Григор Гогов, изпълнителен директор на Изпълнителна агенция по горите (ИАГ) и директорите на регионалните звена на ведомството.

Тревожната тенденция е с различна интензивност и се наблюдава предимно при дървета под 700 м надморска височина, които са на възраст 20-60 години. Веднага след констатиране на симптомите експерти от ИАГ, Институтът по гората и Лесотехническият университет проведоха две лесопатологични обследвания в засегнатите райони, на база на които се предприеха неотложни административни и организационни мерки за ограничаване на тяхното разпространение и приоритетно усвояване на увредената дървесина.

"Проблемът със здравословното състояние на иглолистните култури е от голяма икономическа и обществена значимост, което налага предприемане на спешни съвместни действия от всички заинтересовани страни - собственици на гори и държавни институции", подчерта Гогов, на среща на директорите на регионалните дирекции по горите.

Според експертите за решаването на проблема е необходимо активното съдействие на всички собственици на гори, както и облекчаване на административната процедура за усвояване на увредената дървесина.

Източник: в. "Монитор"


Виж коментарите (3)
Още новини от Национални новини:
Предстои голямото пътуване, а само да денонощие МВР спипа 14 вода...
Сандов: Време е за собствена парламентарна група на "Зелено движе...
ПП-ДБ има готовност да преговарят с ГЕРБ за общо управление, но п...
Българчета с пълен комплект медали на Международната олимпиада по...
Асен Агов: Евроатлантическите партии трябва да се съберат, защото...
Какво ще е работното време по празниците за "Кауфланд", "Лидл", "...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).