Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бургас и Варна изготвят Национална морска стратегия
Автор: Екип Varna24.bg 15:23 / 31.10.2013Коментари (0)1084
©
В 11:45 днес, в сградата на Областна администрация Варна, между Областите Бургас, Варна и Добрич бе подписан тристранен Меморандум за сътрудничество в областта на Черноморските политики и изготвянето на Национална морска стратегия на Република България. Областните администрации бяха представени от областните управители - Павел Маринов, Иван Великов и Недко Марчев. Иван Великов откри срещата с думите:

"Изключително ми е приятно, тъкмо днес - на Международният ден на Черно море да бъда домакин на едно ново и важно начало. На 31 октомври, преди 17 години, всички черноморски държави - България, Грузия, Румъния, Русия, Турция и Украйна се обединихме в каузата за екологично отношение към нашето море. Тогава бе подписан Стратегическия план за действие за възстановяване и опазване на Черно море. Днес се събираме, за да направим следващата крачка - формиране на всеобхватна Национална морска стратегия. Този документ трябва да даде основа за мултиотраслов и социален поглед към всички стопански и културни дейност в крайморска България. Национална морска стратегия е задължителен елемент, за да може България да участва активно и последователно в политиките на дългосрочната стратегия на ЕС в подкрепа на устойчивия растеж в морските отрасли - "Син растеж", която по същество представлява еквивалент на Стратегия Европа 2020 в областта на морските политики.  Морето е обща страст, ресурс и бъдеще. Затова ще бъдат и общи нашите усилия и националните политики, които ще градим в бъдеще."

По време на церемонията стана ясно, че вицепремиерът Даниела Бобева поема патронажа на инициативата, което участниците коментираха като ясен знак за държавнически ангажимент. Тримата областни управители се споразумяха координиращия център да сменя своята локация на ротационен принцип, като първият едногодишен мандат се поема от Областна администрация - Бургас, чийто областен управител заяви, че има готовност реалната работа да стартира буквално от утре, тъй като политиките за морето и крайморските райони са с водещо значение.

Иван Великов добави, че експертния ресурс е налице и остава единствено да се въведе мултиобхватен подход, който да отчита влиянието на една мярка или действие във всички сфери - от екология, туризъм и култура до инфраструктура и икономика.

Сред основните двигатели на днешния меморандум е доц. Маруся Любчева, член на Европейския парламент, която обеща и в бъдеще да играе активна роля в процеса на формиране на Национална морска стратегия. Тя заяви, че България е черноморска страна и като такава трябва да я опознаят и другите европейски страни.

На подписването присъстваха също експерти от две ключови министерства - Министерство на регионалното развитие и Министерство на икономиката и енергетиката на Република България. Галина Пашова от дирекция "Стратегическо планиране и координация на регионалното развитие в Североизточен район" на Министерство на регионалното развитие подчерта, че Варна има изключително добра възможност за междуотраслова интеграция на морските политики, благодарение на наличието на Института по океанология към БАН, който изключително активно мониторира процесите, екологията и морфологията на морския басейни неговите флора и фауна. В заключение тя призова висшите държавници с думите "Да срещнем политика с науката!".

Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията и Министерство на околната среда и водите бяха представени лично от директорите на ИА Морска администрация - к.д.п. Георги Цветков и Басейнова дирекция за управление на водите в черноморския район - инж. Стефка Георгиева.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: