Черната статистика на пътя продължава, данните не са добри

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
14:52 / 27.01.2022
1016
Пешеходецът е най-уязвимият участник на движение по пътя. За последните три години през зимните месеци те са най-често пострадалите, като статистиката сочи, че средно на месец загиват между 10 и 13 човека при 150 ПТП през тези зимните месеци, каза пред БНР Росен Рапчев, експерт в Агенцията по безопасност на движението.

Има две нови тендениции последните години. Едната е, че водачите все по-често дават предимство на пешеходеца, а другата е, че все по-често пешеходците персичат неправилно и на опасни за него места.

Като концентрацята при пресичане е много важна за пешеходеца, търпението е най-добрият съюзник на пешеходеца, препоръча още пътният експерт.

Пътната полиция започна проверки в цялата страна правилно ли пресичат пешеходците. Акцията ще продължи до 30 януари. Ще има масови проверки на хора къде пресичат пътното платно. При тези, които нарушават правилата, ще последват и санкции.

Повече от седмица температурите навън са целодневно минусови, снега по тротоарите не навсякъде е почистен. Това изисква по-голямо внимание и от пешеходците и от шофьорите. Добре е да припомним, че дори пешеходците да имат предимство на пешеходните пътеки, те трябва да преминат едва тогава, когато се убедят, че автомобилът ще спре. Има ситуации, в които поради скоростта на движение на колата, нейното тегло, водача да не успее да спре навреме.

От Пътната полиция отчитат по-голям  брой произшествия с участието на пешеходци от началото на годината и до края на месеца на територията на цялата страна се провежда операция срещу неправилно пресичащи хора. 

Инцидентът от тази сутрин е блъсната жена на пешеходна пътека в столичния квартал "Надежда". Жената е жива, съобщават очевидци във Фейсбук.

Виж коментарите (0)

Още по темата (228):
11.04.2024 Установиха таксиметровия шофьор, който блъсна майка с дете и избяга
10.04.2024 Таксиметров шофьор блъсна майка с дете и избяга!
09.04.2024 Зрелищен инцидент с фолк певица в София
13.03.2024 Отстраниха служител на полицията, който е участвал в катастрофата край Чепинци: Започва проверка в отдела
13.03.2024 Скандални подробности изплуват за катастрофата край Чепинци, предизвикана е от пиян полицай
12.03.2024 Скандални подробности повдигнаха много въпроси около тази катастрофа в Софийско 
Още новини от Национални новини:
Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си...
"Ние, потребителите": Скандална нелоялна практика на туроператор
Росен Желязков: Влизаме в тези избори с ясното съзнание, че тази ...
Вицепрезидентът: Нуждаем се от сила и обединение, за да започнем ...
Дете е със сериозни изгаряния след взрив на газова бутилка
Мариана Кукушева: Нулевата ставка на хляба е най-големият Великде...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).