Честваме 165 години от рождението на Иван Вазов

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:53 / 09.07.2015
730
Днес празнуваме 165 години от рождението на Патриарха на българската литература Иван Вазов. На 9 юли (27 юни стар стил) в гр. Сопот се ражда Иван Вазов. Той ни е дал едни от най-емоционалните стихове, изпълнени с любов към родината думи, разкриващи безкрайното богатство на българския език. Творил неуморно във всички жанрове, с пъстра обществена дейност, следата на Иван Вазов в нашата литература и душевност е уникална и неповторима.

Поклон пред един велик българин!

Честванията на годишнината големия патриот и писател започнаха още в 9 часа, със Света литургия в черквата "Свети Апостоли Петър и Павел" в родния град на писателя Сопот.

С инициатива детско утро "Аз съм българче", къщата музей "Иван Вазов" отваря врати за най-малките жители на подбалканския град.

Програмата за честванията днес включва и откриване на експозицията "Дюкян на Минчо Вазов" в къщата-музей на поета, и засаждане на иглолистно дръвче.

Кулминацията на честването е от 18 часа, когато на площад "Иван Вазов" ще бъдат положени цветя пред паметника на писателя. Празничната програма ще завърши с вечната комедия на Вазов "Службогонци" - представление на Общинския драматичен театър "Невена Коканова" - Дупница.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Пеевски категоричен: Няма да допуснем България да бъде употребява...
Двегодишното дете от Враца може да се движи, травмата била изключ...
Стана ясно колко души са загинали при трудови злополуки в Българи...
Тези асансьори вече са опасни и няма части за тях, а техници се к...
Ето какво се случва в "Лукойл" ЕООД и "Нефтохим Бургас", стана яс...
Един от граничните ни пунктове: Изглежда толкова сиво и грозно, с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).