Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Читател: Защо се изгражда ново сметище край с. Въглен, когато има завод?
Автор: Екип Varna24.bg 14:38 / 08.02.2011Коментари (0)1984
© Varna24.bg
Снимка: Архив.
Читател на Varna24.bg изразява възмущението си по проблемите със сметта във Варненския регион. Публикуваме пълния текст на писмото до редакцията:

"Изграждането на ново регионално депо е новогодишният подарък на Община Аксаково за своите жители. Новото депо, което ще се изгражда до сега съществуващото депо в с.Въглен ще събира сметта на три общини - Варна, Аксаково и Белослав.

Крайно замърсеният район от съществуващото над двадесет и пет години сметище, и включването на района в европейска екологична мрежа - Натура 2000, като екологично защитена територия, не пречат според Община Аксаково за изграждане на ново сметище. От години хората на с. Въглен и с. Яребична подават жалби, заради миризмата и замърсяването от сметището. От сметището се стича мръсна вода към близкото дере, а оттам в река Батова, която се влива в Черно море. При това района на с. Яребична е вододойна зона. Сметището на с. Въглен, където се събира боклука на Варна трябваше да бъде затворено окончателно преди година. Удължаването живота на това сметище се възприема едва ли не като даденост, като нещо което се разбира от самосебе си, като задължение на екоминистъра и на общинския съвет Аксаково.

При последната справка в регионалната инспекция на околната среда и водите (РИОСВ) ми отговориха, че след многократните удължавания последно със заповед на екоминистъра срокът на експлоатация на съществуващото сметище е безсрочен. Тъй като физически е изчерпан капацитета на сметището и разширението не може да продължава, Община Аксаково реши да изгради ново сметище. Въпреки нежеланието на жителите на Аксаковска община да се превърнат в боклукчийско кошче на Варна и Белослав, желанието на общинарите да усвояват европейски пари е неустоимо. Нарушават се законови и морални норми и от други институции в услуга на Община Аксаково.

Например: При издаване на становище от РИОКОЗ Варна за утвърждаване на площадката за депо не се взема под внимание, че има вече влезли в сила ПУП на частни инвеститори и не е спазено отстоянието в нарушение на Наредба 7 за хигиенни изисквания за здравна защита на селищната среда.

Издадено е решение на Министерството на околната среда и водите (РИОСВ Варна) да не се извършва оценка на въздействието върху околната среда на инвестиционното предложение "Изграждане на регионално депо за неопасни отпадъци" и то за територия попадаща в Натура 2000. И всичко това се прави при изграден завод за отпадъци с капацитетна възможност и споразумение да поеме боклука на Варна, Аксаково и Белослав.

Защо се изгражда ново сметище, когато има изграден завод. Да се усвояват европейски пари - дали няма да се наложи след време да връщаме тези пари след установяване на тези нарушения. И отново контрата ще остане в нас избирателите на тези управници от Община Аксаково, област Варна.



Още по темата: общо новини по темата: 18
02.08.2020 »
15.07.2020 »
08.03.2012 »
08.03.2012 »
22.02.2012 »
21.02.2012 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: