Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветанка Андреева: Този път протестиращите знаеха към кого да се обърнат – отидоха в парламента
Автор: Екип Varna24.bg 16:15 / 05.10.2023Коментари (0)937
© Фокус
Проблемът с въглищния пакт е проблем, който очаквахме всички, които анализираме политиката или хората, които участват в политиката. Това каза в аудиокаста на "Фокус" "Това е България" политологът Цветанка Андреева. "А специално за политиците това беше един от най-големите социални страхове – те знаеха, че нещата когато опрат до "Мариците", тогава ще падат глави, могат да падат и правителства. Някак си този страх ги е поддържаше да отлагат проблема, който обаче е неизбежен. Той, разбира се, има толкова много измерения, затова е толкова сложен за решаване, защото освен чисто социалната цена, която трябва да се плати с тази реформа в сектор "Енергетика“, има чисто европейската политика, която се намесва - оспорването на Зелената сделка като напълно правилно решение в Европейския съюз, ако щете очакването, че догодина, вече на евроизборите, ситуацията ще се промени и може би не толкова. Зелената политика вече ще е в такъв устрем и такъв подем", разясни политологът. 

Но най-сериозният проблем е балансът в сектора, от гледна точка на националната и енергийната сигурност.  След като затворим едни предприятия, които горе-долу дават 40% в сектор "Енергетика“, как точно ще се балансират останалите звена.

Според Цветанка Андреева, зад идеята за ВЕИ инсталациите стои един план, това са чисто олигархични интереси. Зад тях са хора и структури, които имат интерес от близък контакт с властта, защото предстоят разпределението на изключително много ресурси точно в тази реформа.

"Изграждането на ВЕИ енергията в България също привлече изключително много подобни икономически интереси. Знаете, в Европа се говори и за "зеления октопод“. Така че проблемът с въглищните централи наистина фокусира изключително много други проблеми, и разбира се, много страхове. Някак си обаче нещата трябва да се приоритизират и да се справим. Мисля че беше добро начало това, че преговорите с миньорите започнаха, с тези, които стачкуваха. Те са преките и много бързо засегнати от евентуални реформи, те влезнаха в парламента. Защото, това не е проблем само на правителство, сектора и "Мариците". Този път протестиращите знаеха към кого да се обърнат – отидоха в парламента, защото всичките тези решения в сектор "Енергетика“ не са просто само в компетенциите на правителството. Затова и се водиха всичките преговори в парламентарна зала", добави Андреева.

Цоня СЪБЧЕВА



Още по темата: общо новини по темата: 156
07.05.2024 »
06.05.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
25.04.2024 »
11.03.2024 »
предишна страница [ 1/26 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: