Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Добивът на петрол намалява, цените се вдигат
Автор: Екип Varna24.bg 14:29 / 03.04.2023Коментари (0)560
©
Новината от последните часове е внезапното намаление на добива на петрол в страните от ОПЕК + с 1,5 милиона барела. Определено притесненията за рецесия се увеличиха и може би в опита си да се защитят, страните, производители на петрол, решиха да намалят производството и съответно цената да се повиши. Това каза Цветослав Цачев – главен инвестиционен консултант в "ЕЛАНА Трейдинг", в предаването рубриката "Парите ви на фокус"Човекът на фокус" на Радио "Фокус".  

Прогнозите на големите инвестиционни банки са за цени на петрола от 100 долара на барел към края на годината, посочи той: "Т.е. едни 20-25 долара нагоре, което като процентно изражение е много сериозен растеж – говорим за 30% покачване спрямо нивата от миналата седмица",

Цачев допълни, че това неминуемо ще се отрази и върху цените на горивата.  Това ще окаже влияние и върху световната инфлация: "До такава степен, че ще притесни централните банкери с това дали да продължават да задържат високи лихвите или евентуално да свалят лихвата по-късно, към края на годината, което е негативно за икономиката от гледна точка на това, че високата лихва вече се отрази на банките, но със сигурност в по-дългосрочен период означава, че ще се отрази и на реалната икономика".

Той прогнозира, че нивата на лихвените проценти в САЩ няма да се повишават повече, но в Европа се очаква ръст от още 0,5%.

"Може би някои други, като Китай, ще продължат да вливат пари в икономиката, включително и с намаляване на лихвите, това обаче не мисля, че ще е толкова силно, че да успее да компенсира в световен мащаб тези инфлационни рискове. Защото когато Китай правят стимули, това води до намаление на инфлацията, до повече индустриално производство на по-ниска цена, което е позитивно за всички нас като потребители, за икономиката и води до намаление на инфлацията", обясни експертът.. 

Той коментира, че през последните десетилетия заплатите в световен мащаб са растели по-малко, отколкото е производителността на бизнеса: "Това нещо започва да се променя сега, т.е. инфлацията ще бъде повече инфлация на заплатите в следващите десетилетия може би".

Инфлацията в България обаче е много силна, особено при хранителните стоки. За да бъде овладяна, правителството трябва да предприеме непопулярни мерки като намаляване на доходите например, допълни Цачев, като е категоричен, че българската банкова система е стабилна от гледна точка на управление на портфейлите на самите банки.

"Банките основно кредитират бизнеса и недвижими имоти. Засега не виждаме сътресения нито в корпоративния сектор, нито проблеми с недвижимите имоти. Стабилността на банковата система е въпрос на доверие", подчерта той.  

Експертът отбеляза, че търсенето на имотния пазар е много високо и цените растат бързо през последните години, но това се дължи и на инфлацията в разходите за строителство: "Не бих го определил като "балон", по същия начин, както беше през 2009-2010 г., а по-скоро като едно доста голямо неравновесие. Освен това банките все още не са спрели кредитирането, което се отразява може би на 1/3 или 1/4 от търсенето на недвижими имоти. Единственото нещо, което може да спаси пазара на недвижими имоти, е една пауза в растежа за година, две, три, в което да се намести търсенето и предлагането, предвид новите по-високи лихвени проценти, които рано или късно ще се появят и в България", отбеляза още Цачев.



Още по темата: общо новини по темата: 14
15.09.2023 »
08.09.2023 »
25.08.2023 »
21.07.2023 »
02.06.2023 »
19.05.2023 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
България в еврозоната
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: