Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Цветослав Цачев: Няма да има повишаване на лихвите поне до края на годината
Автор: Живко Кръстев 14:04 / 30.10.2023Коментари (0)531
©
Смятам, че Иран и страните производителки на петрол няма да се включат в конфликта между Израел и "Хамас“. Това рано или късно ще започне да се осъзнава от инвеститорите и този натиск върху пазарите сега и страховете ще преминат. Това каза инвестиционният консултант на "ЕЛАНА Трейдинг“ Цветослав Цачев в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“. 

Той прогнозира, че лихвите ще останат без промяна на тези нива, поне до края на годината. Няма да има повече повишаване на лихвените проценти както от страна на ЕЦБ, така и от Фед.  

Корпоративните печалби се очаква да бележат ръст, заяви Цветослав Цачев. "Това започва вече да се отчита на годишна база. Резултатите показват, че говорим за растеж с около 5%, поне при компаниите, които са изнесли резултатите си“, обясни той. 

Нестабилността и забавянето на икономиката вече са отчетени от пазарите в голяма степен, отбеляза експертът. Данните за пазара на труда и нивото на безработицата показват, че все още няма притеснения от икономически спад. "Позитивните новини в един момент ще започнат да преобладават и това ще промени мнението на инвеститорите. Смятам, че имаме потенциал да видим някакво покачване на рисковите активи, т.е. акциите, до края на годината“, прогнозира Цветослав Цачев.  

Според него добрият вариант за инвестиции е в доларови активи. "Причината е, че Европейската централна банка ще трябва да стабилизира държавните дългове на някои страни, особено на Италия, от което еврото ще загуби позиции спрямо щатския долар. По света има достатъчно долари, глобалната търговия е във възходяща посока и това ще доведе до повече търсене на доларови активи, т.е. акции и облигации. Аз давам предпочитания на големи технологични компании, но когато човек инвестира, може да потърси възможност да не е в най-големите от тях“, посъветва кредитният консултант.  

Потенциалът за растеж на еврото дори краткосрочно е ограничен, смята експертът. "Растежът му в момента се развива като корекция на този спад, който имаше при единната валута и респективно растежа на долара. Ако ЕЦБ държи еврото по-скъпо, това означава, че няма да има ресурс, с който да подкрепя дълговите инструменти на страна като Италия. Това може да създаде финансова нестабилност и проблеми с финансирането“, поясни още Цачев.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Тежък инцидент във Варна! Шофьор помете и уби на място пешеходец
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждане на Национална детска болница в София
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: