Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Аспарух Илиев: Една нова болница може да "постави крак" във вратата
Автор: Екип Varna24.bg 11:24 / 02.05.2024Коментари (0)1273
©
Д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория в Берн и експерт по безопасност на ваксините заяви, че проектът за нова детска болница отново е раздвижил духовете, предава Sofia24.bg.

Ето какво пише още той във Facebook:

Причината беше появата на частен проект на "Търговска лига" (която е собственик на веригата "Сърце и мозък"), който, под надслова за детска болница всъщност се опитваше да постави "крак" във вратата и да успее да осъществи проекта си за нова софийска болница под плаката "нова болница И с детско отделение". Какви са проблемите?

Нуждата от интегрирана детска болница е очевидна, основно поради разпокъсаните по места клиники и невъзможността да се обгрижи едно дете на едно място. Самата нова сграда без нужния персонал, колкото и да ни се иска, няма да реши проблемите с вълшебна пръчица, но поне безумната логистика и транспорт на болни деца ще се прекрати.



"Търговска лига" (един от монополистите в търговията с лекарства от началото на прехода) създаде в цяла България веригата "Сърце и мозък", които, като частна структура осигуряват поне привидно добра услуга. В България има много отлични частни болници. Един от доста неприятните въпроси, обаче, е ограниченият финансов ресурс по каса. Всяка нова болница е задължена да се вмести в общия ресурс на регионалната здравна каса, т.е. приема, че ще се конкурира с другите болници в региона за същото "парче пица".

И тук практиката на някои болници е внезапно да започнат някоя много добре платена "високотехнологична дейност", която не присъства в региона, не е била първоначално заявена и Касата трябва да осигури за нея допълнителен ресурс. Такава, например, е роботизираната хирургия - отличен метод с точно определени индикации, но ползвана на някои места като машина за пари (на местата с опит иначе много полезна) извън строгите препоръки на световната практика.

Т.е. една нова болница може да "постави крак" във вратата и след това да започне да се намества и да си прави, грубо казано, каквото си иска, разширявайки дейността си там, където има пари. Нищо лошо в бизнеса, но не и когато имаш ограничен ресурс по здравна каса. Не и в София, която е пренаситена от болници.



До момента имаше мораториум за откриване на нови болници и ползването на кампанията за детска болница за нова "не само детска" такава е трик. Няма никакъв проблем и дори е похвално, ако частни инвеститори се заемат с този проект. Но те трябва да вложат цялата си сила, енергия, опит и сърце именно в детската болница, а не да експлоатират заглавието "уж детска болница" за съвсем други цели.



Още по темата: общо новини по темата: 52
16.05.2024 »
14.05.2024 »
10.05.2024 »
09.05.2024 »
08.05.2024 »
08.05.2024 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Двойно убийство в Пловдив!
Ремонти във Варна
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: