Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Аспарух Илиев предупреждава за ковид: Ще има доста болни!
Автор: Екип Varna24.bg 09:33 / 09.07.2022Коментари (3)1381
©
През следващия месец ще има доста болни от "Омикрон“. Това каза в интервю за БТА д-р Аспарух Илиев, ръководител на лаборатория по инфекции на мозъка към Университета в Берн, Швейцария.

Дори сред ваксинираните хора боледуването от "Омикрон“ протича като неприятна инфекция и може да провали предстоящата лятна почивка, предупреди той. По думите му сред неваксинираните хора и тези, при които е снижен имунитетът, съществуват всички възможни рискове за коронавирусна инфекция.

Сред децата инфекцията с варианта "Омикрон“ протича малко по-изразено отколкото при заразяване с варианта "Делта“, посочи д-р Илиев. По думите му заразените с "Омикрон“ деца може да имат повишена температура в рамките на два-три, да кашлят, да се чувстват отпаднали. Инфекцията с "Делта“ при децата протичаше по-скоро безсимптомно, допълни той.

Макар и трудно за прогнозиране в момента, сегашната вълна ще нараства, тъй като се вижда, че е различна от предишните, защото поведението на "Омикрон“ спрямо топлината и топлото време е по-различно – той е по-заразен и по-адаптивен. Неизвестното засега е доколко хората в България ще са малко по-чувствителни към усложнения предвид това, че нямаме толкова висока степен на ваксинация и не се знае кой и кога точно е преболедувал, допълни той.  В този смисъл ще има лятна вълна, но не може да се каже доколко ще е тежка. Проблемът в момента е, че ние почти не говорим по темата, защото сме обхванати от политически страсти, а винаги е добре да сме малко по-подготвени, дори и да не стане сериозно, каза още д-р Илиев.

За бързата поява в Европа на двата подварианта на "Омикрон“ – BA.4 и BA.5, д-р Илиев коментира, че първоначално са били съобщени в Португалия, но е трудно да се каже откъде точно и как са дошли. Вирусът си има собствени правила и когато стане по-заразен, пътищата на пренасяне се променят. По думите му, когато един човек може да зарази много други, а не само двама, също се ускорява пренасянето на вируса.

Два футболни мача – в Испания и в Италия през 2020 г., доведоха до масивно разпространение на вируса в Европа. Заради тези мачове се смята, че много британци след това са пренесли вируса на Острова. Ние понякога имаме отделни събития на свръхразпространение, в които малко хора заразяват много други. Не знаем точно защо става така, каза още д-р Илиев. 

В момента ситуацията в много от западните държави, предвид високото ваксинално покритие, върви към много по-ограничено натоварване на системите. В Португалия, Франция, Германия и Швейцария броят на заразените се увеличава, но протичането е сравнително леко. Клетъчният имунитет корелира с тежестта на протичане на болестта.

Клетъчният имунитет засега остава сравнително добър, тъй като се наблюдава, че хората се заразяват, имат 4-5 дни кашлица и хрема, чувстват се отпаднали и след това болестта отминава, но при неваксинираните и при тези, които не са боледували, болестта протича по-тежко. Не трябва да гледаме само общия брой на заразените, който ще е висок, а и това как протича инфекцията. За България ме притеснява какъв ще е процентът на тежко болните, каза още д-р Илиев. 

Надявам се вирусът да става по-малко опасен, каза д-р Илиев в отговор на въпрос докога може да продължи появата на мутации на вируса. Има една-две мутации, които са направили вируса по-лек, но винаги има риск те да мутират обратно. Цялостното мнение е, че тази зима ще е последна с малко по-висок процент болни, но при условие, че не се появи по-опасна мутация в момента, преди да са дошли олекотяващите мутации. Този вирус ще остане в обществото ни и в следващите десетилетия и е добре да сме ваксинирани и да сме нащрек, допълни той.

Препоръката за поставяне на втора бустерна доза ваксина д-р Илиев коментира, че тя е за хората, които нямат добър имунитет заради провеждане на химиотерапия или терапия, потискаща имунитета. При тези пациенти има нужда от още една доза, защото имунната им система е "мързелива“, каза още той. При хора над 60-65-годишна възраст имунитетът е биологично малко по-отпуснат и при тях също е добре да се постави втора бустерна доза, посочи д-р Илиев. Бих посъветвал учителите, работещи с много деца, лекарите, които непрекъснато контактуват с много болни хора, както и упражняващите други професии, заради които се контактува с много хора, да се ваксинират с втора бустерна доза преди есента, добави той. 

Д-р Илиев изрази надежда скоро да се създаде ваксина, която да бъде широкоспектърна и да дава малко по-траен имунитет. Виждам ваксинацията като веднъж годишно - преди есента, както е ваксинацията срещу грип, посочи още той. Грипът съществува отдавна и след испанския грип през 1918 г., който е бил много по-тежък от ковид, има много други епидемии от грип. Вирусите мутират непрекъснато, защото това е естественият им начин, по който те се адаптират към нашия живот. Това не е нещо, което трябва да ни плаши, но е хубаво с наближаването на есента и зимата да помислим за ваксина срещу грип и ваксина срещу ковид, добави д-р Илиев.

В отговор на въпрос дали се срещат често случаи на едновременна инфекция с грип и коронавируса д-р Илиев каза, че засега тези случаи са рядкост. Вирусът на грипа има много по-силно изразена сезонност, така че едновременна зараза може да стане в студените зимни месеци, когато съвпадне ковид вълната с вълната на грип.

В България имаме един голям плюс - географското ни положение, каза още д-р Илиев. По неизвестни все още причини началото на всички грипни вълни започва докато при нас е лято и затова Австралия е първата, която се излага на грипни вълни, посочи той. Ние винаги имаме няколко месеца предимство да видим как протича грипът в Австралия и ако е по-опасно, да се пригодим, допълни д-р Илиев. 

Лекарят посъветва хората да си останат вкъщи, ако имат съмнение за инфектиране с коронавирусната инфекция. Силно препоръчително е околните да носят предпазни маски, а домът трябва да се проветрява често. Ако тези препоръки се спазват, много вероятно е останалите в дома да не се заразят, допълни д-р Илиев. По думите му има случаи, в които за кратък период от време човек преболедува неколкократно инфекция с "Омикрон“.

Д-р Илиев изрази категоричното си мнение ,че трябва да се възстанови възможността личните лекари да изпращат пациентите си на безплатни PCR тестове за COVID-19. Това е начинът, по който следим какво се случва. След като тази практика беше прекратена, нямаме реална представа за процента на болните. Виждаме, че има повишаване на броя на болните, но дали на ден са 500 или 10 хиляди, нямаме ясна картина, добави той. Това е голям проблем и един от уроците, които не научихме за повече от две години, каза още д-р Илиев.



Още по темата: общо новини по темата: 14895
28.03.2024 »
28.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
22.03.2024 »
предишна страница [ 1/2483 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
0
 
 
ЕЙЙ човече сатанинско спри се вече бе, мирясай. Що за хора сте бе, що за мафия ненаядена.
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
0
 
 
Абе ей капут на тва му се казва всяване на паника. Дано умреш от гъбички скапан ковидар такъв
Aнонимен
на 09.07.2022 г.
0
 
 
Аре бехай крадливи се covid
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: