Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Д-р Джеймс Йоловски, финансист: В повечето европейски държави няма ограничения за плащанията в брой
Автор: Харитина Агопян 13:51 / 27.11.2023Коментари (0)710
©
Идеята да се ограничи плащането в брой от 10 000 до 5 000 лв е много дискусионна и трябва да бъде обмислена внимателно. Това каза д-р Джеймс Йоловски, финансист, в "Денят на Фокус“ по Радио "Фокус“. "Дори в Парламента нямаше единодушие по въпроса, макар законът да мина на първо четене. Това не значи, че той няма да претърпи промени до второ четене. През 2017 г. започнаха първите стъпки в тази насока, като целта е изсветляване на икономиката“, каза Йоловски. Като ограничим плащанията в брой, това ще ни помогне да контролираме паричните потоци и да установим несъответствия – това е основен аргумент в полза на идеята. Тя има и превантивен характер, за да няма злоупотреби, смята той.

"Тези плащания с карта или по банков път са малко по-сигурни за хората, които разплащат – по-нисък е рискът от измами, има възможност за оспорване на транзакциите. Факт е, че свалянето на прага изключително много разширява стоките и услугите, които попадат в този диапазон до 5000 лв. Предишното понижение беше от 15 000 на 10 000 лв. Инфлацията означава, че цените поскъпват и това увеличава вероятността една покупка да надвиши прага от 5 000 лв“, добави експертът.

Ако получавате наем и сте сключили едногодишен договор, а общата сума на наемните вноски надвишава 5 000 лв, ще бъдете длъжни да имате банкова сметка, алармира той, ако идеята бъде приета в този си вид на второ четене.“ Възниква въпросът необходимо ли е да поддържаме банкова сметка само заради такъв тип инцидентни плащания, ако тя не ни е нужна за друго“, попита Йоловски.

"ЕЦБ и ЕК обръщат внимание на разплащанията между физически лица. Можете да си платите сметката в магазина през POS терминал, но не и да платите наема си така, защото наемодателят е физическо лице. Ако погледнем международния опит, факт е, че в повечето европейски държави няма ограничения за плащанията в брой. При нашия анализ нямаме достатъчно задълбочено изследвание какви ще бъдат ефектите от подобна мярка“, каза още Джеймс Йоловски.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Конфликт Израел-Газа
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Катастрофа с президента на Иран
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: