Даниел Панов: Местната власт дава пример за диалог и за загърбване на личните пристрастия и интереси в името на гражданите

Автор: Йоланда Пелова
Коментари (0)
10:14 / 12.10.2022
742
Последното правителство отказваше среща с Националното сдружение на общините в Република България. Това каза за сутрешния блок "Добро утро, България“ на Радио "Фокус“ кметът на Велико Търново Даниел Панов по повод Деня на българската община. По думите му в последната година и половина не е обръщано никакво внимание на местната власт.

"Така и не разбрахме защо. Подкрепа липсваше не само за големите и за малките общини, но и за градовете и селата. Едва сега при служебното правителство диалогът се възстановява. Шест списъка се размятаха в продължение на няколко месеца и в крайна сметка не се стигна до консенсусно решение. Това аз го наричам не само недиалогичност, но най-вече липса на отговорност към това, което изпълнителната власт трябва да прави. Нека да не забравяме, че местната власт и президентската институция са единствените, които са избрани мажоритарно. И в крайна сметка изпълнителната власт, която е назначена от българските граждани, трябва да обръща най-голямо внимание на местната власт и да не загърбва проблемите й. Защото местната власт е гръбнакът на държавата“, убеден е той.

Даниел Панов каза още, че местната власт дава пример за диалог, комуникация и най-вече за загърбване на личните пристрастия и интереси в името на гражданите.

"Местната власт има повече далновидност, грижа за хората и тревога за настъпващите проблеми. Това е разликата с политиците. Кметовете са политици само за един месец през четирите години – в предизборната кампания. За останалите това е ежедневно занимание. Диалогът и далновидността липсват по високите етажи на властта в държавата“, обясни той.

Според него най-необходимото нещо към момента е децентрализацията.

По думите му примерът, който дават в Националното сдружение на общините трябва да се ползва като пример за управление в изпълнителната власт – за се загърбят политическите пристрастия и интереси в името на бъдещето на България. Той остава реалист, че правителство ще има.

Според него най-важната задача за новите политици е енергийната криза.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Премиерът Главчев даде казуса с "Мама и Аз" на службите
Германско икономическо издание: Готова ли е България за еврото? "...
Затварят част от магистрала "Тракия" за 2 седмици, вижте къде
ПП-ДБ се регистрираха за изборите 2 в 1, Никола Минчев коментира:...
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).