Демерджиев: Откликнали сме на всички искания на Република Турция

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
13:32 / 06.02.2023
699
Откликнали сме на всички искания на Република Турция. Това заяви пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, предаде репортер на Агенция "Фокус"

"Организирали сме се да дадем списък с помощта, която можем да предоставим от типа на палатки и всякакви други средства, с които да бъдат подпомогнати и настанени пострадалите от земетресението. Поддържаме непрестанна комуникация на професионално и политическо ниво. Цялата помощ, която бъде поискана и можем да дадем, ще бъде предоставена", каза министърът.

Иван Демерджиев обясни, че днешните срещи с областните дирекции предвиждат приемането на отчети за тенденциите в престъпността. Освен това започва и подготовка във връзка с предстоящите предсрочни парламентарни избори, за да бъде противодействано на опити на всякаква криминална дейност. 

"Целта на днешната среща е да се приемат отчетите на областните дирекции. Те всяка година подготвят отчети. Имаме да набележим и няколко задачи включително и за изборите. Ще видим как се движат тенденциите през годината в противодействията на престъпността. По това се работи още от преди обявяване на датата, защото криминалния контингент, който се включва в купуването на гласове е познат за нас, който се занимава и с друг тип криминална дейност. Така че ще разберем колко от този контингент е обезпечен, как се работи с него, така че да не противодействаме в последния момент, а през цялото време до провеждане на изборите", обясни служебният вицепремиер.

По повод честванията от рождението на Гоце Делчев вътрешният министър заяви, че разговорите между двете страни продължават на най-високо ниво. България е готова да подпомогне РСМ с всичко нужно, за да острани всякакви технически проблеми по границите ни. Министър Демерджиев ще проведе нова среща с премиера Спасовски по-късно тази седмица. 

"Продължаваме диалога с македонската страна. Аз апелирах в началото на миналата седмица да бъдат допускани безпрепятствено българските граждани, за да почетат паметта на Гоце Делчев. Ясно му казах, че насилието и провокациите единствено раждат същото. Трябва да прекъснем този омагьосан кръг. Имах уверението, че ще бъде подсигурена сигурността на събитието и че ще бъдат допуснати всички български граждани. В първата си част това стана, включително с доста ярко изразени мерки, които бяха дори в повече, но във втората част това обещание не се изпълни. Редица български граждани бяха затруднени да преминат границата, в това число над 40 минути бяха проверявани полицейските служители, които трябваше да ме придружават в тази визита".

"Ние предприехме действия с Външно министерство още в същия ден по дипломатическите канали. Аз съм уведомил премиера Спасовски за това, че не са били допускани български граждани. Поискал съм обяснение какви са причините и защо. Дал съм му ясни индикации, че всякакви технически проблеми, които имат, ще им помогнем да ги преодолеят. Направих заявка в края на седмицата да се видим отново. Това най-вероятно ще се случи в Делчево, а не в Скопие. Поддържаме комуникацията, но много ми се иска РСМ да разбере, че пътят към Европа и към добросъседски отношения, минава през действия, а не през думи", бе категоричен Демерджиев.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).