Депутатите ще продължат да мислят върху правомощията на президента и служебните правителства

Автор: Самуил Иванов
Коментари (0)
17:17 / 16.12.2023
1226
Конституционната комисия реши да отложи разглеждането на предложението за промяна в института на служебния кабинет и правомощията на президента за неговото назначаване, предаде репортер на "Фокус“.

Депутатите от управляващото мнозинство  първоначално предлагаха за служебни министри-председатели президентът да избира между председателя на парламента, председателя на Конституционния съд или управителя на БНБ.  

При редакция Христо Иванов предложи да се разшири кръга от лица, които могат да станат служебни премиери. Сред тях са и председателят на ВКС, и омбудсманът, и председателят на Сметната палата.

Министър Славов обясни, че ВКС са му изпратили становище, в което се обявяват против промените. Той подчерта, че тази редакция не я съгласувана с Венецианската комисия. Славов предложи възможността председателят на ВКС да става служебен министър-председател да отпадне.

Атанас Славов припомни, че след промените в Конституцията се предвижда председателя на ВКС да председателства както съдебния съвет, така и Общото събрание между двата съвета.

Професор Пенчо Пенев повдигна въпроса за политическата отговорност. Според него се размива отговорността, защото президентът може да бъде несъгласен със състава на служебния кабинет, който ще бъде избран от някого из между шефовете на институциите.

Доцент Киселова предложи да се оттеглят предложенията за това председателят на Сметната палата или неговите заместници да са служебни премиери. Тя коментира, че по-добрата практика би била да се отрегулират правомощията на служебните правителства.

Според Надежда Йорданова посочените лица трябва да съзнават политическата си отговорност.

Гроздан Караджов отбеляза, че по презумпция председателят на Народното събрание е един от най-добрите юристи в страната и той би следвало да участва в изборите, а ако е служебен премиер, това би било конфликт на интереси. Според него трябва да се създаде специален закон за служебните правителства.

Професор Ненков обяви като "противоконституционни“ идеите за ограничаване на президента. Според него и специален закон за служебните правителства не би бил законосъобразен и щял да падне от Конституционния съд.

Бившият Конституционен съдия предложи да се посочи в основния закон какво служебните правителства не мога да правят.

Виж коментарите (0)

Още по темата (1122):
14.05.2024 Край на рекламата на хазарт: Законът е обнародван в Държавен вестник, ето кога влиза в сила
13.05.2024 49-ия парламент: Равносметката
09.05.2024 Румен Радев за промените в Закона за хазарта: Чакам експертите си, за да взема окончателно решение
08.05.2024 Главчев: НАП и Агенция "Митници" започват физическа инвентаризация на наличностите в "Лукойл"
06.05.2024 Почина депутат от 49-ия парламент
01.05.2024 Йотова с първи коментар за промените в хазарта
Още новини от Национални новини:
Удължава се забраната за износ на инсулини с още месец
100-годишен данъкоплатец изуми най-големия шеф на НАП
Страшна катастрофа на магистрала "Хемус", има заклещени хора
Социалният министър с важна новина за модела на пенсионно осигуря...
Лияна Панделиева: Когато шефът на катаджиите ти обяснява, че "16 ...
БАН подкрепя вузовете: Качественото образование трябва да е нацио...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).