Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия стартират в началото на 2023 г.
Автор: Екип Varna24.bg 16:35 / 27.10.2022Коментари (0)734
©
Предстои стартирането на директни полети между България и Кралство Саудитска Арабия. Първата спогодба в областта на транспорта между Република България и Кралство Саудитска Арабия бе подписана днес в Рияд от заместник министър-председателя и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев и министъра на транспорта и логистичните услуги на Кралство Саудитска Арабия Салех ал Джасер.

"Спогодбата за въздушни съобщения между правителствата на двете страни създава нова правна рамка, хармонизирана с правото на ЕС, която отговаря на съвременните изисквания и условия за извършване на въздушни услуги. Това ще осигури задълбочаване на сътрудничеството в областта на авиацията и ще даде тласък за развитието на нови проекти и съвместни инициативи между нашите две страни“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. Той посочи, че следващата стъпка е стартиране на нови директни линии София-Рияд-София и Варна-Дамам-Варна, като това се очаква да стане в началото на следващата година. От българска страна авиационният оператор, който е назначен да оперира по въздушната линия е България Ер, а от страна на Кралство Саудитска Арабия полетите ще се изпълняват от авиокомпания Флайнас.

По време на официалното посещение в Рияд вицепремиерът Христо Алексиев и министърът на иновациите и растежа Александър Пулев подчертаха, че България приема Кралство Саудитска Арабия като стратегически партньор в региона на Близкия Изток. Те представиха пред министъра на промишлеността и минералните ресурси Бандар бин Ибрахим ал-Хурейф както публични проекти, така и частни в областта на роботиката, изкуствения интелект, нано технологиите и логистичните услуги с дронове. От страна на Кралство Саудитска Арабия бе заявен интерес към сътрудничество в областта на минното дело и автомобилостроенето.

Проведени бяха и работни срещи с министъра на икономиката и планирането Фейсал бин Фадил ал-Ибрахим и управителя на Публичния инвестиционен фонд Ясер ал-Румаян, който е сред най-големите суверенни фондове в света с общо оценени активи от 400 милиарда долара. Основан е през 1971 г. с цел инвестиране на средства от името на правителството на Кралство Саудитска Арабия, учредител на повече от 30 компании в 10 стратегически сектора с 331 000 работни места. Представителите на Публичния инвестиционен фонд изразиха интерес за стратегическо партниране в предложените инфраструктурни проекти, както и директни инвестиции във високо технологични български компании.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофи в България
План за възстановяване и устойчивост на България
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: