Директорът на ПСС Емил Нешев призна, че от 530 планински спасители, само 47 са на щат, другите са доброволци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
21:16 / 03.01.2023
743
Планинската спасителна служба (ПСС) е част от състава на Българския Червен кръст. Към днешна дата службата разполага с 530 лицензирани правоспособни спасители, едва 47 от тях са щатни служители и поддържат базите на ПСС в различни райони на страната. Останалите спасители са доброволци, те не получават заплащане. Това стана известно от думите на директора на Планинската спасителна служба Емил Нешев в ефира на bTV.

"Времето за транспорт е дълго и бавно при спасителни акции в планината. Затова е нужно да има въздушна помощ", коментира директорът на спасителната служба към БЧК Емил Нешев след спасяването на двама туристи и смъртта на други двама.

"Едната акция продължи 9 часа, а другата - повече от 12. За някои от колегите беше повече от 20 часа. Акцията в Пирин на практика продължи 7 дни от 26 декември до вчера. Хората бяха някъде постоянно в някаква акция, на моменти имаше по две наведнъж. Хеликоптер би променил нещата“, каза още Нешев.

Той коментира и двамата загинали туристи в планината. По думите му теренът е бил хлъзгав и затова се е стигнало до трагедията.

Нешев заяви, че времето е хубаво, но условията в планината като терен и многото почивни дни водят до много акции. Той поясни, че за миналата година ма 168 акции, за началото на тази има четири.

"Около 500 доброволни планински спасители в страната са денонощно на разположение и в готовност да излязат да окажат помощ, ако се наложи. За миналата година акциите са 168 с оказана помощ на 187 пострадали. Това е само във високата планина. Не коментирам въобще случаи по ски зоните“, каза още Нешев.

По думите му много трудно е да събереш спасители в работен ден. Той даде пример с последните случаи на спасителни операции в Рила и в Пирин, в които се включиха десетки планински спасители доброволци. Знам какво е да вдигнеш на крак в почивен ден 50 доброволци и какво е да ги вдигнеш в делничен ден, добави Емил Нешев. По думите му държавата трябва да има ясна визия какво иска да постигне по отношение на спасителните операции не само в планината. 

"Няма закон, който да подпомогне тези доброволци, няма закон, който да позволи освобождаването им от работа, когато отиват да спасяват в планината", добави още той. 

Планинското спасяване е скъпа дейност, всяка спасителна операция има разходи. Получаваме държавна субсидия, но тя е недостатъчно, обясни директорът на ПСС. Той апелира туристите да си правят застраховки, които да покрият евентуални разходи за спасителните акции. Неговите наблюдения сочат, че около 20 процента от хората, спасени в планината, имат застраховки. Останалите заплащат в брой част от сумата за проведената операция, но има и такива, които не откликват на такава молба, обясни още той.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Велико Минков: Притеснявам се за сина си и другото дете, Габриела...
Калфин: В един весел хаос си вървим напред. Каквото мине - мине, ...
Средствата за държавните имоти зад граница недостигат, състояниет...
Сезонът е открит: Колко ще трябва да платим за килограм череши?
Проф. Иван Литвиненко: Има начин държавната детска болница да се ...
Земетресение разлюля една част на България


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).