Днес е ден на траур в памет на президента Желю Желев

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 01.02.2015
585
Днес - 1 февруари, е ден на национален траур в памет на първия демократично избран президент на България д-р Желю Желев (1990-1997 г.).

Президентът Желев почина на 30 януари на 79-годишна възраст.

В знак на почит към паметта му националните флагове на всички държавни институции ще бъдат свалени наполовина. Траурната церемония съвпада с отбелязването днес на Деня на почит към жертвите на комунизма.

От 12 ч. днес в Патриаршеския храм "Св. Александър Невски" започва опелото, което ще отслужи патриархът на Българската православна църква Неофит. Прощално слово ще произнесе президентът Росен Плевнелиев.

Граждани ще могат да се поклонят и да изразят съболезнования на семейството.

Желев, който е сред видните дисиденти от комунистическата епоха и една от знаковите фигури на промените в България след 1989 г. щеше да навърши 80 години на 3-ти март. Последната му публична изява беше преди три дни, когато участва в Съвета на президентите при държавния глава Росен Плевнелиев.

В траурната книга, открита в сградата на президентската институция вчера, се подписаха стотици граждани. Днес тя ще бъде отворена от 12 часа при Парадния вход (Гвардейски вход) на сградата на бул. "Дондуков" 2 в София.


Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Листите за парламентарните избори имат от всичко: Нови лица, добр...
Плевенчани останаха на тъмно след бедствието
Половин България е пазарувала онлайн в последните 6 месеца
Борисов: Петков казваше "Тагарев е нашето знаме", сега го няма в ...
Млад мъж от "Столипиново" учи за зъболекар, иска да си отвори каб...
Потоп удави плевенчани


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).