Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Днес едни от най-красивите имена трябва да почерпят
Автор: Екип Varna24.bg 09:06 / 24.09.2022Коментари (1)96787
©
24 септември е свързан с паметта на Света Текла - първата жена-мъченица за Христа. Тя била на 18 години, когато се запознала с християни и приела християнството, въпреки че била дъщеря на езичници и сгодена за езичника Фамир.

Това станало в началото на първи век, а голямо въздействие върху девойката оказали проповедите на Свети ап. Павел и Варнава, които са Христови ученици. Когато майката започнала да критикува своята дъщеря, че твърде дълго време стои при християните, Света Текла признала, че и тя е приела Христовата вяра.Нито увещанията и заплахите на майката, нито на годеника Фамир разубедили девойката да се откаже от новоприетата вяра.

Девойката искала да остане непорочна и да служи на Христа. След като разбрал, че не може да откъсне своята годеница от християните, Фамир пуснал жалба до градоначалника против християнина Свети ап. Павел. Обвинението било, че Свети ап. Павел прелъстил с празни приказки годеницата на Фамир и тя вече не искала да му стане жена. Светият мъж бил заловен и хвърлен в тъмница. Като научила за това, Света Текла платила на стражата да я пуснат в килията на Светия мъж.

Започнали да търсят изчезналата девойка, но никъде не могли да я открият. Накрая я намерили при Свети ап. Павел. Отвели я при градоначалника и започнали да я увещават да влезе в правия път. Младата Света Текла отказвала отново да се поклони на идолите, веднъж познала истинския Бог. Света Текла била подложена на нечовешки мъчения и накрая екзекутирана.

Тя остава в историята на християнството като първата жена-мъченица, затова Светата Църква я нарекла "първомъченица", а заради апостолската дейност е определена като "равноапостолна". На 24 септември почитаме и паметта на Свети Владислав Сръбски. Той става зет на българския цар Иван Асен Втори, след като се оженил за неговата дъщеря Белослава. Вижте много любопитни подробности за хората, които се казват Владимир, Владимира, Владо, Владко, Владислав.

Владислав Какво значи името Владислав? Кога Владислав празнува имен ден. 1. Владислав е славянско име, което означава владеещ славата. 2. Мъжете с това име празнуват имен ден на 24 септември. 3. Всеки Владислав още от малък се отличава с изключителна чувствителност и големи мечти. 4. Тези мъже много обичат да четат и да мечтаят. 5. Мъжете с това име са грижовни към момичетата и проявяват дълбоко уважение към жените през целия си живот. 6.Владислав има силно развито чувство за красиво, което го прави отличен музикант или художник. 7. Мъжете с това име са много отговорни и са домошари по природа - обичат почивките у дома пред купоните.

Още на следващия ден (25 септември) има нов празник! Сергей празнува имен ден на 25 септември. На този ден църквата отдава почит на преподобния Сергей, светец-покровител на скитащите се. Името е с латински произход и означава "слуга".

Имен ден празнуват: Владислав, Влади, Влад, Владко, Владислава, Владка, Владина, Владилена, Владена, Владен, Владилен.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 25.09.2022 г.
0
 
 
Ей, Путин и Зеленски да почерпят!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Дете почина в училищен двор в Казанлък
Президентски избори в Русия
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: