Добри новини за работилите в чужбина – имате право на възстановяване на данъци

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:33 / 10.05.2023
3007
Докато имате сериозни причини да търсите щастието си по света, работата в чужбина ще ви се струва страхотна възможност. Голяма част от българите се възползват от нея и работят в чужда страна за по-дълъг или по-кратък период от време. Тези, които решат да се върнат, могат да си възстановят данъци. Помислете, наслаждавате се на незабравими преживявания и пълните джобовете си допълнително, когато отново сте у дома.

Какви такси се възстановяват

Отношението към тази възможност варира от скептицизъм – ползите от нея се поставят под въпрос; до свръхоптимизъм – вярата, че ще бъдат възстановени всички данъци.

Затова, първо трябва да знаете, че възстановяването на данъци е вашата възможност да приберете парите си след работа в чужбина. Обикновено става въпрос за възстановяване на надвнесен данък върху доходите, като всички пари, платени под формата на данък, се връщат само ако не е надвишен необлагаемият размер на дохода. Тази ситуация е типична за хората, които заминават за кратък период от време, например за лятото. На останалите се възстановява надплатеният данък върху дохода, който обикновено се формира според метода на изчисление. Сумата, която подлежи на връщане, зависи от различни фактори: държава, вид работа, отработено време, размер на заплатата и други.

Възстановяване на данъци и страхове

Някои хора се притесняват, че възстановяването на данъците от държавата, в която са работили застрашава социалните им гаранции. Няма да могат да получават пенсия в съответната страна например.

Това е мит.

Възстановяването на данъци не води до никакви ограничения в бъдеще.

Понякога хората мислят, че след възстановяване на надвнесените суми ще трябва да плащат данъци и в България. Това също не е вярно. Ако вече сте ги платили в чужда държава, то със сигурност няма да се наложи да ги плащате отново в собствената си страна.

Как става възстановяването на данъци

Зависи от това дали ще се опитате да възстановите парите сами или ще се обърнете към фирма, която се занимава с това. Важно е и от коя държава възнамерявате да възстановите данъци, самият процес зависи от нея.

Например началото и краят на финансовата година може да се различават в различните държави и вие трябва да знаете това, за да подадете навреме декларациите си за доходи и данъци. Ако вече не работите в чужбина и сте се върнали в България сега, можете да се опитате да възстановите данъците си веднага.

Имайте предвид, че това няма как да стане без някои задължителни документи. Обикновено невъзможността да потвърдите изискваната от съответните данъчни власти информация е основен източник на усложнения в иначе безпроблемния процес. Хубаво е да знаете, че независимо в коя държава сте работили, задължително ще ви искат две неща: копие от паспорта или личната карта и документ с данни за получените доходи и платените данъци.

Да се справите сами или да се обърнете към специалисти

Какви са разликите в процеса, когато се опитвате да справите сами и когато го правите през фирма, която се занимава с възстановяване на данъци от различни чужди държави?

Основната разлика е, че когато се опитвате да възстановите данъците си сами, всички грешки или неточности са за ваша сметка. Затова ще трябва да се запознаете внимателно с целия бюрократичен процес. Ако изберете фирма за възстановяване на данъци, тя поема пълната отговорност и се ангажира с целия процес. Вие трябва само да предоставите необходимата информация. Например, често се случва да липсват някои документи. В този случай специалистите по възстановяване на данъци могат да ви спестят бюрократични затруднения и допълнителна комуникация с чуждестранни органи или бивши работодатели. Те ще се погрижат да набавят документите вместо вас.

Друго предимство на работата със специалисти е, че няма да се налага да попълвате декларацията си сами. Така избягвате възможността да допуснете грешка, която води след себе си обаждания от чуждестранни данъчни инспектори и други предизвикателства.

Възстановяването на данъци ще е много по-лесно, ако професионалистите свършат цялата работа, а вие просто чакате парите да пристигнат в сметката ви в рамките на 2 до 4 месеца.

Какво може да загубите, ако поверите задачата на специалисти? Най-вероятно няма да ви се налага да разучавате как работи чуждата данъчна система и няма да натрупате опит в общуването със служители на чужди институции при отстраняване на неточности от данъчната ви декларация.

Както виждате, работните пътувания могат да ви осигурят безценен опит, впечатления, познания и допълнителни доходи след като се върнете. Можете да използвате получените пари, за да отидете на почивка – своеобразна награда за работата в чужбина.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Свикаха второ заседание на парламента за деня заради президентско...
4-дневната работна седмица ще бъде катастрофа за държавата, смята...
Експерт предупреди: Внимавайте, ако повече от 30% от месечните ви...
Сергей Станишев обратно в България, каза дали ще участва в избори...
Близо 16 млн. лв. ще бъдат инвестирани за развитие на туризма в п...
Доставена е поредната военно-техническа помощ за Украйна


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).