Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Доц. Искрен Иванов: На този етап май ще се разминем с Трета световна война
Автор: Екип Varna24.bg 08:56 / 21.11.2023Коментари (0)604
© Фокус
Когато говорим за срещата между китайския лидер Си Дзинпин и американския президент Джо Байдън, трябва да отчетем три геополитически реалности, които са налице. Това каза за аудиокаста "Това е България" на "Фокус" доц. Искрен Иванов – експерт по международна сигурност и управление на конфликти.

"Първата и най-важна геополитическа реалност това е, че на този етап САЩ и Китай са единствено два глобални актьора, които имат военно-стратегическите, икономическите и културните ресурси за да формират глобалната политика. И тази среща е доказателство тъкмо за това, защото от една страна президентът Байдън много добре разбира, че без САЩ да си подсигурят гърба в Пасифика и без теб да са сигурни, че няма да има някакво нарушаване на статуквото в този регион, те не биха могли ефективно да издържат Иран в Близкия изток и Русия в Източна Европа. От друга страна китайците пък си дават сметка, че на този етап те не са готови за конфронтация със САЩ, и че не е в интерес, в техен интерес да се конфронтират с Америка, защото това би спряло техния възход. Така че и двамата лидери изглежда са се примирили с това, че светът вече е двуполюсен. Байдън от една страна, че трябва да държи каналите на комуникация отворени с Китай, пък Си Дзинпин от друга страна, че вече е време Китай да започне да носи и повече глобални отговорности, за да може в крайна сметка този възход, който в момента се намира китайската държава, да се запази за бъдещите две-три десетилетия, когато вече се очаква, поне такива са прогнозите на повечето американски изследователи, че Китай тогава ще достигне пълен паритет със САЩ".

"Втората геополитическа реалност е, че на тази среща стана ясно, и това е добрата новина, че на този етап май ще се разминем с Трета световна война, защото след като каналите на комуникация между двамата лидери са отворени това означава, че няма опасност да стане грешка, има червена линия между двата глобални центъра, и ако по някакъв начин, не дай си Боже, утре се случи инцидент или пък някакво учение, което по някакъв начин породи така загриженост у една от силите, те могат много лесно да се координират, да уточнят къде е допусната грешката или пък как другата сила трябва да отговори,  така че да не се стигне до глобален военен конфликт. Така че това е добрата новина, и тя е че, благодарение на тази среща на този етап се разминахме се Трета световна война. И третата геополитическа реалност, тя е, че оттук нататък започва спорът между двете глобални сили за това как ще бъде разпределен светът, защото истината е, че тази подялба няма да бъде подялба на лагерите по начина, по който ги познавахме от Студената война, тук по-скоро ще става дума за една подялба на да кажем един лагер, който ще бъде политическото семейство на либералните демокрации, така както ги разбира Западът, и чиито център ще бъде Вашингтон, и политическият лагер на други политически семейства, които не се асоциират с либералната демокрация, и чийто център ще бъде Пекин. Разликата със студената война е, че за разлика от двуполюсното противопоставяне, този път така самото понятие за демокрация в Америка вече придобива нови измерения, различни от тези, които примерно да кажем познавахме по време на администрацията "Кенеди“ и т.н. А пък в китайския лагер нещата стоят по много различен начин, защото за разлика от Съветския съюз Китай няма така амбицията да изнася социализъм с китайски характеристики и да строи военни бази по света, а той по-скоро прекарва интересните си икономически от една страна, и от друга страна остава възможност на страните, които приемат да бъдат част от този лагер, сами да определят по какъв начин да се управляват, какъв да бъде политическия режим и т.н. – неща, които както си спомняме в социалистически лагер ги нямаше", допълни доц. Иванов.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Парламентарни избори 2024
Скандално от Северна Македония: Българският език не съществува, ние ги
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: