Драгомир Заков: Българската армия ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на страната ни

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (4)
16:49 / 03.03.2022
1332
Честити 144 години свободна България! Честит празник на всички български военнослужещи и цивилни служители от системата на Министерството на отбраната и Въоръжените сили. В трудни времена живеем, но е много важно да бъдем единни. Българската армия ще остане и ще бъде винаги гарант на териториалната цялост и суверенитета на Република България. С тези думи министърът на отбраната Драгомир Заков честити днес Националния празник на Република България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Военнослужещите и цивилните служители от Българската армия бяха поздравени и от началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов. "Благодаря за всеотдайния труд и за отговорността“, каза той и се обърна специално към  военнослужещите, които са на бойно дежурство, на вахта, на бойния пост. "Това е нашата професия, това е нашето задължение и пожелавам здраве на всички, за да ги изпълняваме отговорно в името на България“, заяви адмирал Емил Ефтимов.

В церемонията по издигането на националния флаг, която се проведе пред паметника на Незнайния воин в София, участваха също президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, вицепрезидентът Илияна Йотова, вицепремиерите Калина Константинова и Корнелия Нинова, кметът на София Йорданка Фандъкова, министри, депутати, висши офицери от Въоръжените сили, духовници,  представители на дипломатическия корпус, много граждани.

Българският трибагреник беше издигнат под звуците на химна на Република България. В чест на Националния празник беше произведен артилерийски салют от 20 залпа.

Президентът Румен Радев положи венец - символ на единството на нацията, пред Паметника на незнайния воин. Заедно с вицепрезидента Илияна Йотова, министъра на отбраната Драгомир Заков и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов отдаде почит пред загиналите за национално освобождение и обединение.

Церемонията завърши с тържествен марш на представителните роти на Националната гвардейска част, които преминаха със знамената-светини. В тържествения ритуал участва Гвардейският представителен духов оркестър.

По повод Националния празник в 12.00 ч. беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул пред официалния вход на сградата на Администрацията на президента, а вечерта от 18.30 ч. на площад "Народно събрание“ в столицата ще се проведе тържествената проверка (заря). 

Военнослужещи от Българската армия днес участваха в честванията по повод 144-ата годишнина от Освобождението на България в цялата страна. Те отдадоха воински почести на героите, загинали за свободата на Родината, се казва още в съобщението.

Виж коментарите (4)

Още по темата (44):
08.03.2022 Стана ясно кой е човекът, опетнил знамето на ЕС на Шипка
08.03.2022 Стоянов: Почувствах се не само обиден, но и унизен от това, което се случи на 3 март
06.03.2022 Посланик Митрофанова се извини на България
06.03.2022 НСО с позиция: Противопоставяме се на всички опити службата да бъде обвързвана с партийни интереси
05.03.2022 Адвокат Кръстев: Лекетата от "Израждане" са готови и майките си да продадат
04.03.2022 Цвета Караянчева осъди канонадата от снежни топки на Шипка, но заяви: Който сее ветрове, жъне бури!
Още новини от Национални новини:
Ето кои пенсионери останаха без добавка за Великден
ЕС смята, че Русия ще се намеси в българските избори
Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войнат...
Важно за пътуващите! Интензивен трафик на границата на с Румъния
Ето какво показаха проверките на БНБ за заплатите в банките
Президентът наложи вето върху важен закон, засягащ проекти и инве...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).