Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Двама рибари уловиха трофейна риба
Автор: Екип Varna24.bg 15:43 / 20.09.2022Коментари (0)843
Еднометров распер уловиха във водите на река Дунав двама приятели рибари. Екшънът се разиграва край русенското село Пиргово, като тежката битка между риба и хора приключва с победа на риболовците.

Двамата колеги от Русе Валентин Борисов (38 г.) и четири години по-младият от него Светломир Камбуров (34 г.) преследват на спининг трудните дунавски распери. Към 19,30 ч вечерта на въдицата на Валентин налетява много голям распер, какъвто досега не са хващали. Последва яростна съпротива, но куката издържа на всички изпитания и расперът е докаран в плитчините до брега, където е защипан с грипер (вид щипка за риба), пише "България Днес".

Когато рибата вече е на сушата, въдичарите измерват внушителните за вида й размери - тегло от 5,4 килограма и близо метър дължина. Истински трофей, както отчитат опитните рибари.

Валентин Борисов е с кратък стаж в спининговия риболов. Едва от миналата година се запалва, и то най-вече заради възможността да излиза заедно с по-опитния си колега Светломир. В случая го е спохожда късметът на начинаещия, а той все пак се справя перфектно в критичните ситуации.

Трофейният распер напада изкуствена примамка самурай, ръчна изработка на Майстор Веско, познат в местните рибарски среди като Бай Вес. Ползвана е стандартна спинингова въдица с дължина 2,40 м, уточняват експертно от НЛРС "Съюз на ловците и риболовците в България".

Расперът е една от най-трудните за хващане риби, но точно в този ден водите на Дунав са били мътни и така рибарите са успели да го примамят.

Рибата е наричана още харамия (Aspius aspius) и е вид лъчеперка от семейство шаранови. Видът не е застрашен от изчезване и затова може да се лови.

Разпространен е в почти цяла Европа, както и в източните части на Азия. На дължина расперът достига максимално до 1,2 метра, а теглото му е най-много 9 килограма. Продължителността на живот на този вид риба е около 11 години.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Мигрантски натиск към България
Природни стихии
Поскъпване на хранителните продукти
Благоевград може да има нов омбудсман още през март тази година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: