ЕЦБ заяви, че ще продължава значително да увеличава лихвените проценти

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:12 / 16.02.2023
547
Европейската централна банка (ЕЦБ) заяви в своя икономически бюлетин в четвъртък, че възнамерява да продължи да повишава "значително лихвените проценти със стабилен темп и да ги поддържа на нива, които са достатъчно ограничителни“, за да бъде достигната инфлационната цел от 2 на сто..

Банката също така потвърди, че ще повиши лихвите с нови 50 базисни пункта на заседанието през март.

ЕЦБ заяви, че рисковете за перспективите за икономически растеж са станали по-балансирани. Въпреки че войната в Украйна, прекъсванията на доставките и възможният глобален икономически спад остават рискове в посока на влошаване на икономическите перспективи, енергийният шок може да отшуми по-бързо от очакваното, давайки тласък на икономическия растеж.

Инфлацията все още може да нарасне поради "съществуващото налягане в тръбопровода“, по-силно от очакваното икономическо възстановяване в Китай и постоянно нарастване на инфлационните очаквания. В същото време спадът на цените и при търсенето на енергия може да доведе до понижение на цените, особено в средносрочен план.

Междувременно членът на борда на ЕЦБ Фабио Панета заяви, че Европейската централна банка трябва да започне да повишава лихвените си проценти с по-малки стъпки и да избягва да се ангажира с бъдещи ходове, тъй като инфлацията в еврозоната спада и миналите повишения на лихвите започват да се отразяват на икономиката.

"Тъй като лихвените проценти сега преминават в рестриктивна територия (ограничават икономическия растеж), степента и продължителността на ограничението на паричната политика е това, което има значение“, каза Панета на събитие в Лондон, предаде Ройтерс.

"Чрез изглаждане на повишаването на лихвените проценти – т.е. като се движим на по-малки стъпки – можем да гарантираме, че калибрираме и двата елемента по-прецизно в светлината на входящата информация и нашата реакция", добави той.

Италианският член на борда на ЕЦБ също така каза, че общата инфлация в еврозоната може да падне под 3% до края на годината, ако се запази понижението на енергийните цени.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Удрят по джоба на шофьорите с драстично увеличение на годишните т...
Поредна фишинг измама: Хакерите са все по-изобретателни, как да с...
Удариха ни по джоба, дюнерът поскъпна
Симеон Симеонов: Целта на всяка една професионална гимназия е да ...
Проф. Костадин Ангелов към ПП: Питайте си вашите хора, защо подпи...
БАБХ: Най-честото нарушение в магазините преди Великден е неясен ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).