Екологичната катастрофа от "Мопанг" вече е факт! Близо 2 млн. лева ще струва източването на мазута от кораба

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:14 / 22.08.2018
1594
Мазут се появи и на плаж "Корал", сигнализираха почиващи в района. Според тях причината за замърсяването е разливът от потъналия край Созопол кораб "Мопанг", съобщи bTV. Журналистът Михаил Заимов, който е и водолаз, пръв сигнализира за проблема с изтичането на мазут от потъналия преди 100 години кораб "Мопанг".

Той обяви, че корабът е изпускал мазут и преди. Когато забелязал, че изпускането става по-масивно, информирал Морската администрация. По думите му, те са реагирали бързо и адекватно. Според Заимов в момента екологичната катастрофа на морското дъно вече е факт.

"Има опасност изведнъж корабът да получи допълнителни структурни разрушения и за една минута на повърхността да изплуват над 100 т гориво", предупреди той. Заимов припомни, че проблемът касае риболовните стопанства, мидените ферми, както и живота на морското дъно.

Доброволците водолази са затворили около 80% от отворите, но има места, където те не могат да достигнат и се налагат действия от Морска администрация. Според него те правят всичко по силите си, но в момента правомощията им са ограничени.

Припомняме, корабът, който е потънал между Созопол и Черноморец през далечната 1921 г., изпусна голямо количество мазут на 12 август 2018 г.Своевременно бяха предприети мерки за овладяване на разпространението на горивото. Институциите уверяват, че няма опасност за живота и здравето на гражданите.

На 13 август, транспортният министър Ивайло Московски заяви, че ситуацията е овладяна, но трябва да се вземат мерки за източването на останалото количество мазут от подводния съд. Ден по-късно стана ясно, че две фирми се заемат с източването на останалото гориво от кораба, като също така са монтирани и 1000 метра заграждения.

Според геолога и водолаз Владимир Живков горивото от потъналите кораби е най-малката опасност. "Опасни са корабите, които ежедневно се движат в Черно море", допълва още Живков.

Виж коментарите (1)

Още по темата (1):
12.09.2018 Източиха първите 10 кубика нефтоводна смес от кораба "Мопанг"
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).