Експеримент: Етикетът "диетично" предразполага към повече хапване

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:19 / 07.02.2022
615
Много хора прибягват до диетични храни с надежда да отслабнат, но ефектът може да е точно обратният, защото те предразполагат към преяждане, установиха нидерлански и американски учени, цитирани от Мейлонлайн.

Учените от университета на Маастрихт и Пенсилвания са работили с 37 доброволци, като са им дали еднакви салати с макарони, но част от порциите били описани като диетични, а останалите като засищащи. Доброволците консумирали средно 31 гр. повече, или 10 процента от "диетичните" макарони, което се равнявало на допълнителни 42 калории. Tова е колкото половин лъжичка майонеза.

След две седмици експериментът бил повторен със същия резултат. Участниците също дали оценка на ястието и колко апетитно било то. Голяма разлика в двете групи нямало. Затова специалистите мислят, че именно етикетът "диетично" предразполага към повече хапване и вероятно не толкова голямо засищане.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
Старозагорската прокуратура за случая "Дебора": Различни съдебни ...
Радев поздрави новоизбрания президент на Мексико и я покани в Бъл...
Доц. Васко Николов: Железопътният транспорт е стратегически отрас...
Делян Пеевски: Важното е хората да виждат какво правим и да са до...
Енергийният министър: Вертикалният газов коридор ще е ключов за с...
Медицинският хеликоптер отново във въздха, този път заради жена с...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).