Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: Ако днес само ни сърби при ухапване от комар, то старите поколения помнят ужаса на маларията
Автор: Екип Varna24.bg 10:31 / 14.10.2022Коментари (0)1035
©
Ако искате да не бъдете ухапан от комар, носете по-светли и свободни дрехи, съветват експертите.

Летният сезон е зад гърба ни, вече сме "спасени" от жегите и съпътстващите ги комари, които са една голяма вредна напаст за повечето от нас. Най-доброто срещу тях са репелентите, които се продават в търговските мрежи, заяви пред БГНЕС Огнян Миков, главен асистент в Националния център по национални и паразитни болести. Центърът беше домакин на 22 конференцията на Европейското общество за векторна екология.

"Продуктите с естествен произход работят най-кратко. Най-важно е да се чете етикетът на продукта – да се види как се прилага, за колко време действа, как да се измие човек, когато вече не е необходима комарната защита“, каза той и добави: "В среда, в която човек може да бъде ухапан от комари е важно да носи по-светли и по-свободни дрехи, защото през прилепналите дрехи комарите могат да ухапят по-лесно, а и те предпочитат тъмни дрехи“.

Първото, което се забелязва след ухапването, е реакцията на тялото.

"Обикновено тя е по-силна при малките деца, отколкото при възрастните хора, защото имунната система на детския организъм все още не е свикнала с ухапванията на комари и как да реагира при тях“, обясни Миков. Когато децата бива ухапани за първи път, има по-бурна реакция, която плаши майките.

"Майките са най-активната част от обществото по отношение на комарите“, подчерта той и добави, че с възрастта човек свиква с ухапванията и сърбежа.

При появата на нови комари, които не са естествени за нашата природа, какъвто е случаят с тигровия комар, ухапванията са по-големи и по-сърбящи.

"Напоследък навлизат вирусните болести, пренасяни от комари, като, например, Западно-нилската треска. Тя не е толкова смъртоносна, колкото са трите вида маларии и в момента минава метър, откакто има COVID-19. За нея са характерни повишена температура, втрисане, умора“, заяви Миков.

И ако днес само ни сърби при ухапване, то по-старите поколения помнят ужаса на маларията, причинен от комарите. През първата половина на миналия век у нас са боледували до 200 хиляди души годишно от нея, а между 200-300 са умирали. Фондация "Рокфелер“ оказва на България решителна подкрепа в борбата с маларията. Благодарения на нейната дейност в района на Петричко, където са страдали над 70-80% от населението, броят на болните за около 10 години е намален на 10-12%. Сградата на Националния център по заразни болести също е построена от фондацията на американския благодетел.

"Ние сме имали три вида малария и тогава е имало райони, които са се обезлюдявали заради ухапвания от комари и случаите на малария“, припомни Миков и добави, че маларията е ликвидирана в България като местно заболяване през 1961 г., а през 1965 г. СЗО ни е признала като страна, свободна от тази болест.

Филиз Гюнай, президент на Европейското общество за векторна екология, каза, че има много видове комари, но само някои от тях пренасят болести.

"Не всеки вирус може да бъде пренесен от комарите. В Европа най-честите болести, пренасяни от комари, са Западно-нилската треска и денга. Във Франция тази седмица има заразени хора, но броят им намалява, доколкото знам“, посочи тя.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: