Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Експерт: България произвежда достатъчно електроенергия и няма да се стигне до режим на тока
Автор: Екип Varna24.bg 10:12 / 19.08.2022Коментари (0)823
©
"Вярвам, че България няма да стигне до режим на тока. Страната ни произвежда достатъчно електроенергия и не мисля, че ще имаме проблем." Това заяви пред "България Днес" Ина Бояджиева, началник-отдел "Контрол по енергийна ефективност" към Агенцията за устойчиво енергийно развитие.

Енергийната криза в Европа се разраства все повече. Бързи душове, без вратовръзка в офиса, климатици, настроени на 26 градуса. Това са част от мерките, които държавите - членки на ЕС, въвеждат, за да пестят енергия. Косово мина на режим на тока за няколко дни миналата седмица, но Албания подаде ръка на страната и режимът беше отменен.

Гърците и швейцарците се готвят да предприемат същите мерки през есента и зимата, ако ситуацията продължава да се влошава. Планът на Европейския съюз за икономии при извънредни ситуации предвижда всяка страна членка доброволно да "положи всички усилия", за да намали потреблението си.

Повечето членки вече представиха плановете си. Само Унгария се противопостави и няма да участва в инициативата, а България и Словения още не са формулирали идеите си как да пестят.

"Нещата са в ресора на министерствата, които се занимават с тези дейности. Те трябва да планират и да решат какви задачи ще бъдат изпълнявани", допълва енергийният експерт.

В България вече бяха взети някои драстични мерки, за да се пести електроенергия. В началото на годината градове и села в цялата страна започнаха да ограничават времето на уличното осветление, тъй като се задъхаха с все по-големите сметки за електричество. В шестте населените места на пазарджишката община Лесичово (б.р - на 60 км от Пловдив)улично осветление имаше само в определени периоди. Миналата седмица емблематичната водна каскада и фонтаните в центъра на Плевен спряха работа, за да пестят и от ток, и от вода.

"Това е решение на местно ниво. Общината е решила да предприеме мярката с идеята, че временно могат да се лишат от това, за да постигнат някакви спестявания. Все пак цените на енергоресурсите растат драстично", допълва Бояджиева.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Реформи в БДЖ
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: