Експерт: Расте броят на хора с ниски заплати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
20:23 / 27.06.2023
471
Свиването на паричната политика увеличава непропорционално отделянето на хора с ниски доходи. Това каза Екатерина Шабалина, икономист от "Гьоте университет Франкфурт" на днешната дискусия на тема "Парична политика и неравенство в заплатите", която е част от първата годишна конференция, организирана от Съвета за икономически анализи съвместно с Министерския съвет, Софийския университет "Св. Климент Охридски", Стопанския факултет на университета и Европейската икономическа асоциация днес в СУ. 

Ръстът на хората с ниски заплати се ускорява драстично, отчете още Шабалина и обясни, че това пропорционално влияе и върху търсенето и интереса към работни места. По нейни думи каналът за трудова мобилност зависи от заетостта и размера на месечните доходи по места. 

Намаляването на заплатите и богатствата предизвиква спад във функцията на стойността и следователно вероятностите за преход към отраслите с ниски доходи намаляват, обясни още Шабалина.

Виктор Маринков, икономист от Оксфордския университет, каза, че изследването на значението на очакванията, ограничената рационалност и непълните знания обясняват разбирането на макроикономическите явления в отделните региони.

"Фокусът е върху разликите в производителността и фирмената динамика между отделните държави и значението на взаимното допълване на технологиите и уменията, което играе огромна роля за развитието на всяка държава", обясни Маринков, цитиран от Pariteni.bg.

"Въпреки че моите експериментални изследвания изглеждат несвързани, гледам на работата си върху очакванията и отклоненията от рационалността като на основен елемент на бизнес цикъла, докато изследванията ми върху различията между отделните държави имат структурен дългосрочен фокус", каза още Маринков.

Виж коментарите (1)
Още новини от Национални новини:
"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство
Борисов: Оставих милиарди левове, сега парите ги няма
НИМХ с предупреждение: Първа степен на опасност от дъжд, градушки...
Токът поскъпва с малко, а парното става значително по-евтино
Добре познати и много нагли измамници се завърнаха по морето! Не ...
Близо 6,6 млн. българи ще могат да гласуват за Народно събрание, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).