Експерти: Публична тайна е, че български муниции се изнасят

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
10:23 / 26.04.2022
806
В целия свят износът на оръжие не е публичен бизнес и никой не обича да говори за този тип сделки. Това смята журналистът Петър Карабоев.

Той, колегата му Асен Агов и бившият енергиен министър Мирослав Севлиевски коментираха въпроса изнася ли България оръжие за Украйна през трети страни в ефира на Нова телевизия.

"Публична тайна е, че тези неща се случват – български муниции се изнасят. Последният пример е от снощи, когато Пентагонът обяви първата си поръчка за 165 милиона долара. Артикулите са описани. "Ню Йорк таймс" веднага каза, че Полша и България ще вземат тези пари. Българският военнопромишлен комплекс е добре известен с възможностите си. И тези приказки да не вземем да раздразним руснаците… На Путин не му трябва повод, той си създава поводи, за да извършва това, което иска да направи", коментира Карабоев.

"Помните ли, че преди 1 година говорителката на главния прокурор обяви, че вероятно руски агенти са направили четири експлозии със 1521-мм снаряди? Ужасяващо оръжие, повярвайте ми", коментира журналистът.

"Ако ние въоръжаваме Полша, пълним техните складове, а те изнасят своето оръжие към Украйна, това въоръжаване на Украйна през трета страна ли е? Това е многоходов, сложен и таен бизнес", коментира Карабоев.

Според Асен Агов това е практика от години в България. "Така се изнасяше оръжие за Грузия", припомни той.

Петър Карабоев е категоричен, че България със сигурност знае за къде е оръжието. "Определени среди, определени хора и институции знаят за какво става дума", обясни Карабоев.

Дебатът, който върви в момента и по начина, по който върви, не помага на България, смята Мирослав Севлиевски.

Външният министър на Украйна Дмитро Кулеба си е тръгнал от България много доволен, смята Асен Агов. Това обаче останало скрито. Петков отива в Украйна по покана на Зеленски, обясни още Агов.

Според него подборът на фразите, изказани от Кулеба, са показали, че той е получил уверение, че доставките на боеприпаси, заради които дойде у нас, ще бъдат извършени.

"Аз разговарях с него. Той каза, че е разбрал какво е възможно и какво не е в момента в България", обясни Петър Карабоев. "Той не отправи никаква критика към българските власти", заяви още журналистът.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4521):
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
09.03.2024 Астролог с интригуваща прогноза
Още новини от Национални новини:
Справедливост след тежки катастрофи: Ще има ли по-бързо правосъди...
Служебният министър на туризма каза ще има ли поскъпване на шезло...
Още преди началото на летния сезон "дерат кожи" по Южното Черномо...
Василев отговори на Борисов: Нека да видим програмата му и ще гов...
Моторист е загинал при катастрофа в Лясковец
Служебният здравен министър: Имаме данни за епидемично разпростра...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).