Емануил Йорданов подканя Иван Гешев да си събере трупчетата от прокуратурата и да си ходи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (9)
09:34 / 13.06.2023
871
Уронване на престижа на съдебната власт имаме от момента, в който Гешев се е появил в публичното пространство. Това заяви пред БНР Емануил Йорданов, адвокат и бивш министър на вътрешните работи.

По повод отстраняването на главния прокурор от Висшия съдебен съвет заради уронване на престижа на съдебната власт чрез израза "политически боклук" той посочи, че това е била капката, преляла кофата на търпението.

Според Йорданов президентът би трябвало да подпише указа за отстраняването на Гешев в кратки срокове. Той предупреди, че ако държавният глава забави много нещата, това ще увреди престижа му.

Относно тезата за нарушеното право на защита заради отсъствието на обвинител номер едно от процедурата по отстраняването му от поста, Йорданов подчерта, че "ако Гешев е решил да ходи в европейските институции да клепа Бойко Борисов, това е негов избор". Той отбеляза, че всеки от заместниците му би могъл да отиде вместо него в Страсбург.

Относно оспорването от страна на главния прокурор на легитимността на органа, който гласува за отстраняването му, Йорданов изрази мнение, че изтеклият мандат няма значение при наличието на решение на Конституционния съд за Инспектората на ВСС, чийто мандат е изтекъл още по-отдавна.

Решенията на Конституционния съд имат действие само занапред, уточни той във връзка с друго от исканията на Гешев - съдът да се произнесе за противоконституционност на променените текстове в закона, с които бе свалено мнозинството за отстраняване на главния прокурор.

Йорданов сравни поведението на главния прокурор с това на децата в детската градина по време на социализма с репликата "Моля, другарко, тоя се бие!".

"Гешев е хубаво да си събере трупчетата от прокуратурата, върху които е държал различните дела, и да си ходи вкъщи. Животът е такъв. Очевидно тази длъжност не му е по мярка", обобщи той и припомни "как беше изпратен башибозук в президентството, как бяха изнасяни записи".

Не знам главен прокурор ли беше, или диско жокер, изрази недоумение Йорданов относно действията на Гешев.

Виж коментарите (9)

Още по темата (334):
26.01.2024 ВАС отхвърли и втората жалба на Гешев, че не е възстановен като прокурор след уволнението му
10.08.2023 Гешев обжалва пред ВАС отказите да бъде преназначен като прокурор, а след това да бъде гласувана оставката му
08.08.2023 Владимир Николов: Главен прокурор, изпразнен от съдържание, ще доведе до феодализиране на отделните райони в страната
20.07.2023 Бивш конституционен съдия: С действията си Иван Гешев е извършил ритуално самоубийство
19.07.2023 Правна комисия прие окончателно промени в Закона за съдебната власт
14.07.2023 Гешев отказа да бъде охраняван от НСО
Още новини от Национални новини:
Синдикатът на железничарите отново в протестна готовност: Какви с...
Автоинструктор: Високата скорост е единствената причина за тежкит...
Ще се поемат ли лекарствата за децата със синдром на растежа от Н...
Изтича крайният срок за подаване на заявления за гласуване в чужб...
Няколко области са предупредени с жълт код за интензивни валежи
Излезе най-новата прогноза за вторник


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).