Емил Радев за отказа на Виена и Амстердам да влезем в Шенген: Засилва антиевропейските настроения в България

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
21:26 / 21.07.2023
1078
Трябва ни много работа в Съвета на ЕС, за да убедим и останалите държави членки, че трябва да се окаже натиск на тези две държави (Австрия и Нидерландия-б.р.), защото е недопустимо повече без всякакви основания да ни спират за Шенген. 12 години не можем да стоим без всякакви причини извън Шенген, заяви пред bTV евродепутатът от ЕНП Емил Радев.

Според него това засилва и антиевропейските настроения в България и Румъния.

"Ставаме жертва в течение на години на вътрешнополитическите битки в дадени държави членки. Правителството в Нидерландия падна точно по тема миграция. Те са основната ни спънка към Шенген и то години наред. Още 2011 г., когато покрихме всички критерии тогава в тяхното правителство имаше една крайна дясна партия, която в своите програмни документи беше записала, че не може да се допуска България и Румъния в Шенген. Ние сме покрили всички критерии, пазим най-трудната сухопътна граница на ЕС тази с Турция“, допълни той.

Радев подчерта, че тази седмица в Европейския парламент са разгледани поредни две български петиции за влизането на България в Шенген.

"След гласуването с огромно мнозинство за приемането на България и Румъния в Шенген, имахме изслушване за Шенгенското пространство и за състоянието в комисиите и там много елитни преподаватели заявиха, че това е недопустимо за България и Румъния. Дори добавиха, че можем да си търсим правата в Съда на ЕС и да искаме вредите и пропуснатите ползи. Само транспортният бизнес губи над 150 млн. евро годишно от това, че не сме в Шенген“, смята той.

Виж коментарите (1)

Още по темата (532):
04.06.2024 Директорът на "Гранична полиция": България е готова да влезе изцяло в
Шенген
22.05.2024 Тома Биков: Трябва спешно да бъдем приети в сухопътния Шенген
09.05.2024 Румен Радев: Отварянето на България към Шенген по въздух и море, колкото беше положително, толкова има и отрицателни аспекти
08.05.2024 Вече има 6 случая на изведени деца от страната без съгласието на другия
родител
19.04.2024 Еврокомисарят по вътрешни работи Илва Йохансон посети ГКПП "Аерогара София"
18.04.2024 Еврокомисар Йохансон: Напълно готови сте за Шенген, няма риск България и Румъния да бъдат залети от нелегални мигранти
Още новини от Национални новини:
"Ел Би Булгарикум" с ново ръководство
Борисов: Оставих милиарди левове, сега парите ги няма
НИМХ с предупреждение: Първа степен на опасност от дъжд, градушки...
Токът поскъпва с малко, а парното става значително по-евтино
Добре познати и много нагли измамници се завърнаха по морето! Не ...
Близо 6,6 млн. българи ще могат да гласуват за Народно събрание, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).