Енергийните министри на ЕС обсъждат таван на цената на газа

Автор: Иван Христов
Коментари (0)
09:24 / 05.09.2022
759
Министрите на енергетиката на страните от Европейския съюз ще обсъдят варианти за овладяване на растящите цени на енергията, включително установяването на таван на цените на газа и кредити за участниците на енергийния пазар, става ясно от документ, представен пред Reuters.

Срещата на ниво министри е насрочена за 9 септември и в рамките й ще бъдат съгласувани спешни мерки в отговор на скока в цените на синьото гориво и електроенергията, който удари индустрията на континента, както и обикновените граждани.

В проектодокумент, представен пред агенцията, се казва, че министрите ще обмислят опции, включващи таван на цените на внасяния газ, както и такъв за горивото, използвано за производството на електроенергия. В допълнение се обмисля временно спиране на газовите електроцентрали.

Министрите също така ще обмислят предлагането на спешна "подкрепа чрез паневропейски кредитни линии“ за участниците на енергийния пазар, се казва още в документа, изготвен от Чешката република, настоящ председател на ЕС.

Финландия и Швеция обявиха в неделя планове да предложат милиарди евро гаранции за ликвидност на енергийните компании в опит да предотвратят нарастващите изисквания за обезпечение от фалит на фирмите.

Европейските купувачи на газ и електроенергия се подготвят за по-нататъшно увеличение на цените с оглед решението на руския енергиен гигант да остави затворен "Северен поток 1“ за неопределено време.

По-ниските обеми, които Русия подава към континента след началото на войната в Украйна повишиха европейските цени на синьото гориво с близо 400% през последната година. Москва аргументира решенията си с технически проблеми по трасето на газопровода.

Всички спешни политики на ЕС вероятно ще трябва да бъдат представени от Европейската комисия, която в момента изготвя предложения. Очаква се те да бъдат оповестени на 14 септември.

Виж коментарите (0)

Още по темата (260):
03.04.2024 Гуцанов: Провал е най-меката дума, която можем да използваме, когато става въпрос за енергийната ни политика
16.02.2024 Експерт алармира: Цената на парното е двойно по-висока от тази, която трябва да плащаме!
03.02.2024 Илиян Василев: Докато "Булгаргаз" не се приватизира, той постоянно ще бъде играчка на политици да се занимават с газовия въпрос
23.01.2024 Бивш министър бие аларма: Сметките ще са много по-високи, "Булгаргаз" е в катастрофално положение
09.01.2024 Експерт: Притеснително е, че нямаме план Б за енергетиката, седим по средата на нищото
10.12.2023 Вучич, Радев, Алиев и Жиофре дадоха старт на междусистемната газова връзка Сърбия-България
Още новини от Национални новини:
"Сиела Норма" ще осигурява машинния вот на изборите на 9 юни
Синът на известен наш бизнесмен: Без да се замислих, приех покана...
Главчев: Финансирането за държавната детска болница е осигурено
Габриела Пеева, обвинена за убийството на мъжа си: Не съм извърши...
Внимание! Започват вечерни акции по време на великденските празни...
Мая Манолова: С Ваня Григорова сме в равнопоставено партньорство


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).