Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергийният министър от Брюксел: Подкрепихме мярка в късните часове да се изключва част уличното осветление
Автор: Екип Varna24.bg 17:38 / 09.09.2022Коментари (0)710
©
Това, което обсъдихме и подкрепихме моментално да се въведат мерки за пестене на електроенергия, които не изискват инвестиции и сериозни сериозни организационни промени. Това са включително в късни часове да се изключва част уличното осветление, осветление на сгради т.с мерки, които в годините са правени от частния сектор за оптимизиране на оптимизиране и печалба, но сега трябва да се внедрят и на национално ниво. Това каза енергиният министър Росен Христов след среща на ресорните министри в Брюксел, където бяха обсъдени мерки за високите цени на газа и електроенергията. 

Министърът съобщи, че към момента няма конкретика какви точно мерки ще бъдат предприети за въвеждане на таван на цените на газ и електроенергия. 

"Днес на съвет по енергетика в Европейския съюз бяха обсъдени редица мерки, свързани основно със стабилизиране на пазарите на енергия и газ в Европа, както и готовността на всяка държава да посрещне отоплителния сезон. Мерките, които бяха обсъдени са по-скоро направления, тъй като няма конкретика откъм таван на цени. Бяха предприети като инициатива и нашата страна ги поддържа с ясното становище, че преди тези мерки да станат задължителни, трябва да са подкрепени с анализи и калкулации, така че да се види дългосрочния и краткосрочния ефект върху всяка държава", уточни той- 

Росен Христов обясни, че без конкретни цифри страната ни не може да вземе позиция. 

Какво означава таван на цената на газа? Това е таван, който нито една европейско държава и институция няма да купува купува газ на по-високо цена или ако купува, ще има някакъв компенсаторен механизъм за потребителите. Какъв е таванът? Едно евро, 1000 евро? Без тази конкретика ние не можем да вземем някаква позиция различна от тази, която е, че приемаме тази инициатива, понеже може да доведе до стабилизация на пазара, но не можем да кажем твърдо да. Когато видим конкретните цифри и конкретните доказателства, тогава ще вземе нашата конкретна позиция. В момента просто подкрепяме инициативата. Отчитаме, че има спешност, защото пазарите излязоха от контрол, индустрията се задъхва с високите цени и с нестабилността, защото не могат да прогнозират каква ще е цената утре. Има елементи на спешност, има елементи на правилна посока, която върви към спестяване и таван на цени, ликвидност на пазарите, просто трябва да видим какви ще са конкретните мерки с конкретните цифри, за да кажем да или не на финалния етап", каза още той.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: