Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ето каква е ролята на големите търговски вериги в икономиката на страната
Автор: Екип Varna24.bg 13:32 / 10.05.2023Коментари (0)353
©
Компаниите от модерната търговия или ритейлърите допринасят за 29,7 процента от общите приходи в търговията на дребно у нас през 2021 г. и наемат 20,9 процента от общия брой заети в сектора, според доклад на Института за пазарна икономика (ИПИ). Това съобщават от Сдружението за модерна търговия, по чиято поръчка е изготвен анализът.

Сдружението е юридическо лице с нестопанска цел, обединяващо 12 търговски вериги в България. 

Докладът отчита публично обявените през изминалата календарна година данни от компаниите. Основава се на собствена методология на ИПИ и измерва добавената стойност от дейността на компаниите от модерната търговия в страната, както и допълнителните ефекти по веригата на доставките и свързаните отрасли, пише Novini.bg.

Според данните цялостното въздействие на модерната търговия върху българската икономика за 2021 г. възлиза на над 9,8 млрд. лева.

Данните показват, че общата стойност на разходите през този период на хранителните вериги, насочени към български доставчици, е над 2,85 млрд. лева. Най-значим размер на разходите за доставките им е насочен към производителите на месо и месни изделия - над 710 млн. лева, на мляко, млечни продукти и яйца - над 460 млн. лева, алкохолни напитки - над 390 млн. лева, разнообразни преработени храни - над 370 млн. лева. В рамките на 200-250 млн. лв. са разходите за доставки, насочени към българските производители във всяка от категориите -  плодове и зеленчуци, хляб и хлебни изделия, безалкохолни напитки, захар и захарни изделия, се отбелязва в анализа.

Според доклада дейността на българските производители на хранителни и нехранителни стоки, които доставят стоки на веригите в модерната търговия, генерира допълнителен ефект в икономиката на страната за близо 2,6 млрд. лева от увеличени приходи на свързани предприятия и отрасли.

Отчита се още, че средният доход на наетите в модерната търговия е с 63 процента по-висок от средния за търговията на дребно като цяло. През 2021 г. средната брутна месечна заплата на наетите в целия сектор търговия на дребно е 1036 лв., а възнагражденията на работещите в компаниите от модерната търговия са средно 1690 лв., или с 63 процента над средното за сектора. Отбелязва се също, че производителността на труда в големите вериги е около 4-5 пъти по-висока от тази в микропредприятията в сектора.

Данните показват, че наетите лица в компаниите от модерната търговия се увеличават от 41,8 хил. души през 2018 г. до 43,3 хил. през 2021 г., като делът им се повишава до 20,9 процента от всички наети в търговията на дребно, а нетните възнаграждения, получени от тях, достигат 707 млн. лева.

Прекият принос към националната икономика на компаниите в модерната търговия, според ИПИ, достига близо 5,9 млрд. лева. Това е резултат от близо 4,8 млрд. лв. за доставки на стоки и услуги от български предприятия, инвестиции от близо 400 млн. лв. и над 700 млн. лева нетни заплати на наетите. Според ИПИ устойчивият ръст на приноса на сектора е обвързан с инвестициите и модернизирането на всички форми на търговия на дребно и покачването на производителността на труда.

"Данните от доклада ясно илюстрират важната роля, която модерната търговия има в сектора, приноса към българските производители, работните места и цялостната добавената стойност към българската икономика", коментира главният икономист на ИПИ Лъчезар Богданов, цитиран в съобщението. Той добавя, че условно дефинираният сектор "Модерна търговия" обхваща 79 отделни търговски дружества, които формират дейността на 67 отделни вериги от търговски обекти, всяка от които оперира под общ търговски бранд.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: