Ето какво трябва да знаят за осигуровките българите, работещи в чужбина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:25 / 10.12.2021
790
Социална сигурност означава полагане на постоянни усилия от страна на държавата, за да покрие неблагоприятните последици от настъпването на осигурителните събития, които се определят като "социални рискове“. Има ли значение къде и като какви се осигуряваме, отговаря създателят на www.mywork.bg Тодор Капитанов.

Общественото осигуряване или още социално осигуряване е система, при която хората получават доходи или услуги, като резултат от принос към даден фонд или схема на застраховане. То обикновено покрива осигурителни рискове като напреднала възраст, инвалидност, а в някои страни също здравеопазване и безработица.

Държавното обществено осигуряване в България покрива следните осигурителни рискове: общо заболяване; трудова злополука; професионална болест; майчинство; безработица; старост и смърт.

В коя страна сте осигурен зависи от 2 фактора: 

- от трудовия ви статус (наето лице, самостоятелно заето лице, безработен, командирован в чужбина, работещ в съседна на вашата страна и пр.)

- от вашата страна на пребиваване — не от вашето гражданство.

Не можете да избирате в коя страна да се осигурявате.

Когато живеете и работите в чужбина, ще бъдете социално осигурен или в страната си по произход, или в приемащата страна. Във всеки от двата случая трябва да се погрижите да останете осигурен, след като се преместите в новата страна.

Как да проверите дали работодателят ви внася осигуровки.

За да избегнете евентуални сериозни проблеми и недоразумения, информирайте се за системата за социална сигурност в приемащата страна.

Ако живеете и работите в чужбина като работник мигрант в ЕС — наето или самостоятелно заето лице — трябва да се регистрирате в системата за социална сигурност на приемащата страна.

В този случай вие и лицата на ваша издръжка ще бъдете обхванати от системата за социална сигурност на тази страна. Вашите обезщетения — обезщетения за болест, семейни обезщетения, обезщетения за безработица, пенсии, обезщетения за трудови злополуки и заболявания, за преждевременно пенсиониране и смърт — ще се определят в съответствие с местните закони.

В много страни обезщетенията, на които имате право, могат да зависят от това колко дълго сте плащали вноски преди това.

Страната, в която подавате заявление за обезщетения, трябва да вземе предвид всички периоди, в които сте работили или плащали вноски в други страни от ЕС — все едно, че сте бил осигуряван в тази страна през цялото време.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
НИМХ публикува официалната прогноза за празниците
Белла Дамянова, НМД: С последователност и приемственост държавата...
Делян Добрев разкри какво се е случвало на срещите между него, Ас...
Делян Добрев: Не знам какво значи "фишек на ДАНС" - хората твърдя...
Ексклузивно: Парламентът вкарва извънредна точка в програмата си ...
Бебе на три месеца се зарази с коклюш в Търновско


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).