Ето колко ви се полага, ако работите извънредно по празниците

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:51 / 20.04.2022
857
Трудът, който се полага в празнични дни, във всички случаи се заплаща с увеличение, което е минимум в двоен размер. Това съобщиха от Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" по повод предстоящите празници - Великден, Деня на труда и Гергьовден. Ако този труд се явява извънреден, той също се заплаща със 100 процента увеличение, поради което възнаграждението в този случай достига минимум четворен размер.

При подневно отчитане на работното време или при ненормиран работен ден работата в празнични и почивни, респективно неприсъствени дни, винаги е извънреден труд. Той се възлага със заповед на работодателя, за която работникът следва да е уведомен поне 24 часа по-рано.

Положеният извънреден труд в почивни и неприсъствени дни се заплаща с увеличение, уговорено между работника или служителя и работодателя, но не по-малко от 75 на сто, допълват от инспекцията. 

При сумирано изчисляване на работното време работните дни се определят по предварително изготвен поименен график. В този случай трудът, положен по график в празнични, почивни и неприсъствени дни, не е извънреден и затова с увеличение от поне 100 процента се заплаща единствено работата на официален празник.

От Инспекцията по труда съветват работниците и служителите, които ще работят в дните на официални празници, да имат доказателства, че трудът им е възложен със заповед или че е положен по график, които да представят пред Инспекцията по труда, в случай че работата не им бъде заплатена с увеличение.

Официалните празници са регламентирани в Кодекса на труда. През 2022 г. те са от 22 април до 25 април, а тъй като 1 май е в неделя, неприсъствен е и 2 май. Дълъг уикенд ще има и за Гергьовден, тъй като 6 май е в петък.

Виж коментарите (0)

Още по темата (103):
30.04.2022 Решили сте да прекарате почивните дни в Гърция? Въоръжете се с търпение, ще падне чакане
30.04.2022 Светла събота е! Ето какво не се прави
27.04.2022 Светла сряда е! Днес се изпълняват два обичая
26.04.2022 Днес се спазват строги традиции
25.04.2022 Светли понеделник е!
25.04.2022 Засилен трафик в цялата страна, шофирайте внимателно
Още новини от Национални новини:
Специалистът по право Димитър Стоянов: "Аз съм Кирил Петков и не ...
Експерт: Ето кога коклюшът може да бъде коварен
Изтеглиха номерата на машините, които ще бъдат удостоверени за съ...
Главчев: Имам доверие към всички министри в моя кабинет
Плугчиева: Има партиен асансьор, много е опасно
Любо Ганев: Хазартните компании подпомагат почти всеки спорт, тря...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).