Европол потвърди резултатите от българското разследване на атентата в Бургас

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
10:27 / 06.02.2013
1395
Европол потвърди резултатите от българското разследване на атентата в Бургас. Късно на 5 февруари Европейската полицейска организация разпространи съобщение, в което се посочва, че има вероятност "Хизбулла" да е замесена.

"Със съдействието на Европол и още много международни партньори българските власти са постигнали значителен напредък в разследването, който им е позволил да установят самоличността на извършителите и възможните им връзки с "Хизбулла", се казва в съобщението. Европол подчертава, че България е потърсила помощ от тях непосредствено след атентата. Експерти на организацията са били на местопрестъплението още на следващата сутрин. Това доведе и до бързо напредване в разследването, подчертава своята роля Европол. Първоначалната версия е била за атентатор самоубиец. Откриването на шрапнел и по-подробен оглед на местопрестъплението обаче води европейските специалисти до друг извод - взривното устройство е задействано от разстояние и съответно извършителите са повече от един.

Експертизите на документите за самоличност помогнали на Европол да установи, че шофьорските книжки, открити на мястото на атентата и на други места в България, са били фалшифицирани от един и същи източник - намиращ се в Ливан. Това разкритие е било от особена важност за разследването, категорични са от организацията.

Европол, в светлината на установените факти, в момента оценява влиянието на атентата у нас върху заплахата от международен тероризъм в Европейския съюз.


Виж коментарите (0)

Още по темата (176):
18.07.2023 Румен Радев в Сарафово: Изминаха 11 г. от атентата, но травмата продължава да ни връща към това злокобно събитие
19.03.2023 10 години след атентата в Сарафово: Говори лекар, спасявал оцелели
08.03.2023 Прокуратурата с новини за съучастниците от атентата в "Сарафово"
18.07.2022 10 години от терористичния атентат в Сарафово, на лeтището в Бургас ще се състои възпоменателна церемония
10.05.2021 Делото "Сарафово" тръгва на втора инстанция
21.09.2020 Доживотен затвор без замяна за атентаторите от летището в "Сарафово"
Още новини от Национални новини:
Има ли причина да се притесняваме за цените на горивата по празни...
Проблеми по българските плажове, летният сезон блокиран?
Дезинформация: Кой лъже за ваксините срещу коклюш?
Банкери предупредиха: Лихвите по депозитите ще се вдигнат!
Бойко Борисов: Всеки документ се пращаше на Лена да провери дали ...
Делян Добрев: Всеки път, когато са ме викали в кабинета на Пеевск...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).