Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансист: България доказа, че може без "Газпром"
Автор: Екип Varna24.bg 11:12 / 05.08.2022Коментари (1)788
©
Ние доказахме, че можем без "Газпром". Въпреки всякакви твърдения, че в България в момента няма газ – газ има, доставки има. Прогнозите, че едва ли не българската икономика се намира пред апокалипсис, са изключително преувеличени и това е политическо говорене. Не очаквам катаклизми за България. Ако служебното правителство продължи досегашната политика и договори доставка на алтернативен газ, ще се справим сравнително добре. Това каза Юлиан Войнов, финансист, в предаването "Светът е бизнес" по Bloomberg с водещ Ивайло Лаков.

Русия използва природния газ буквално като оръжие, защото това, което се случва на газовия пазар и то още от средата на миналата година, няма нищо общо с търговските взаимоотношения. Ясно е, че доставяните количества се намаляват. Така от една страна се повишава цената на газа, а от друга страна Русия влияе на политическите решения в Европейския съюз и изобщо на световната сцена.

Не очаквам резки движения от служебното правителство, посочи Войнов. Основната цел на това правителство е да подготви изборите. При представянето на правителството президентът посочи основните му задачи, а две се открояват – едната е по отношение на решение за газовите доставки, другата - цените на електроенергията.

Не е изключено развитие в посока възобновяване на преговорите с "Газпром". Президентът в последните месеци ясно даде да се разбере, че според него спирането на руския газ към България е грешка.  

По думите на събеседника позицията на България в тази ситуация би била унизителна, защото не сме ние тези, които са прекратили покупките на руски газ.

Възстановяването на газовите доставки за България от Русия може да бъде постигнато, но е много рисковано, защото Москва във всеки един момент може да спре газа. Ако Русия спре напълно доставките на природен газ, ЕС ще влезе в рецесия. Германия, Италия, Унгария ще бъдат най-засегнатите държави.

"Очакванията за България са, че БВП ще се свие от порядъка на 1%".

През последните месеци обаче Германия започна да се подготвя изключително много за евентуално прекратяване на руските доставки. Германците доста усилено захранват хранилищата с газ и се очаква до края на август запълняемостта им да достигне 85%. Започнаха и изключително бързо изграждане на LNG терминали, като се очаква строителството на първия да приключи до края на тази година. Последните седмици предприеха мерки за намаляване консумацията на електроенергия, включително и битовите потребители.

В Европа 50-60% от увеличението на цените се дължи директно на по-високите цени на енергоносителите и най-вече намалените доставки на газ и петрол от Русия. От тази гледна точка войната има директно отношение към покачването на инфлацията, а след това роля започва да играе и паричната политика. В Европа ситуацията е по-сложна.

"Тук имаме шок на предлагането и паричната политика не може да повлияе".

Войнов сподели интересния факт, че Европа се оказва единственото място в целия свят, където акциите продължава да носят положителна възвръщаемост. Ситуацията в Европа е специфична и зависи изключително много от политическите решения на Русия по отношение на доставките на газ, както и от развитието на войната.

Ще загубим ли пари по Националния план за възстановяване и устойчивост и необходима ли е нова актуализация на бюджета?



Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024 »
20.03.2024 »
12.03.2024 »
10.03.2024 »
09.03.2024 »
07.03.2024 »
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 05.08.2022 г.
0
 
 
България не може без Газпром и ще го усещаме всички ..само платени олигофрени като този идиот не му пука защото му плащат здравата
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Почина патриарх Неофит
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: