Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Финансов консултант: Инвестиционната култура в България е сравнително ниска
Автор: Екип Varna24.bg 12:55 / 02.03.2023Коментари (0)716
© Facebook
Инвестиционната култура в България е сравнително ниска. Особено във времена на висока инфлация е нужно да имаме нашите пари, работещи за нас. Едно имущество може да бъде предпазено от инфлация, стига то да бъде правилно управлявано, правилно регулирано и да имаме целенасочен дългосрочен план за него. Това каза финансовият консултант Емил Иванов в предаването "Човекът на Фокус" по Радио "Фокус".  

По думите му динамични времена като сегашното налагат малко по-целенасочени и по-обмислени ходове в насока управление на личните финанси.

"Когато става въпрос за спестявания, те трябва да бъдат разделени на различни сектори. Когато хората говорят за спестявания, много често си мислят, че всичките им пари са просто фонд "Резервен", или пък много хора така да се каже смесват в главата си идеята за спестявания и т.нар. "бели пари за черни дни", пари, които примерно заделяме с идеята да закупим жилище, или пари, които примерно са спестени пари за в бъдеще, за образованието на нашите деца. Различните видове пари имат различни роли и предвид техните различни роли, някои от тях би следвало да бъдат инвестирани, някои от тях би следвало да бъдат ликвидни, под ръка, за да можем да ги използваме по всяко едно време, а някои пък умишлено трябва да заключим дългосрочно, далече от нас, за да може да обслужват своите цели", поясни експертът.  

Той посочи, че финансовите инструменти са изключително много, но те трябва да бъдат използвани според конкретните нужди на хората.

"Перфектен финансов инструмент няма. Има такъв, който вие познавате, и такъв, който не познавате. За мен най-добрият портфейл от инвестиции е този, съобразен с дългосрочни цели на един човек. Най-правилното е човек първо да разгледа какво се опитва да обслужи с тези финансови инструменти", коментира Иванов.  

"Така например, ако целта е покупка на жилище в следващите години, не е разумно спестяванията за самоучастие да бъдат сложени във високорискови инструменти. При една дългосрочна инвестиция в образование обаче най-добрият инструмент не е депозит в банка", допълни финансовият консултант. 

Живко КРЪСТЕВ








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: