ГДНП инициира Национална превантивна програма "Предпазване на младите хора от престъпления"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:14 / 02.12.2022
809
ГДНП инициира Национална превантивна програма "Предпазване на младите хора от престъпления“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Програмата е факт благодарение на усилията на експерти от Главна дирекция “Национална полиция“, подкрепени от техни колеги от ГДБОП и специалисти от министерствата на образованието и науката, на здравеопазването и неправителствения сектор. Заложената цел е информиране и предпазване на младите хора от престъпления.

В тази връзка са определени и основните акценти за превенция - трафик на хора, включително и с цел сексуална експлоатация, употреба на наркотични вещества, престъпления против собствеността, както и престъпления чрез виктимизация с използване на информационно-комуникационни технологии.

Полицейската статистика сочи, че около 13.4 от престъпленията (общо 54 611) са извършени от лица на възраст между 18 и 25 години, като най-голям брой от тях са кражбите, управление на МПС след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и престъпления, свързани с наркотици. Масовото използване на съвременните информационни и комуникационни технологии е допълнителен рисков фактор. На практика вече почти няма престъпна дейност, която да не се осъществява с тяхна помощ.

От една страна това прави разкриваемостта на престъпленията по-трудна, а от друга - спомага за въвличането в криминални деяния на младежи, при които отсъстват други рискови фактори. Младите хора са и най-силно засегнати от престъпления против личността и собствеността. Сред типичните за младежката виктимизация престъпления трябва да се посочат половите посегателства над момичета и млади жени. Те са и сред най-честите жертви на трафик с цел сексуална експлоатация, която нерядко се съпътства от физическо и сексуално насилие.

Именно затова ГДНП насочва вниманието си към ученици от гимназиалните класове. Пилотният проект на програмата е в Благоевград, където са планирани срещи с общо 773-ма ученици от 31 паралелки на 10 учебни заведения. Амбицията е тя да бъде мултиплицирана на територията на всички областни дирекции на МВР в страната.

Виж коментарите (0)
Още новини от Национални новини:
ПП-ДБ определи водачите на листите за парламентарния вот и кандид...
Светослав Бенчев: От 1 март 2025 г. няма да има бензин на територ...
Корнелия Нинова: Това, което виждаме на политическата сцена е, че...
Калин Стоянов: Убеден съм, че осъзнатата отговорност на пътя спас...
Росица Матева: Подготовката върви в срок, две партии са се отказа...
Корнелия Нинова: ГЕРБ си остава нашият основен политически опонен...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).